Гратен з цвітної капусти

Час приготування:
50 хв.
Кухня
Інгредієнти:
- цвітна капуста – 1,2 кг
- борошно – 3 ст.л.
- твердий сир – 200 г
- мускатний горіх – 1 щіпка
- панірувальні сухарі – 3 ст.л.
- вершкове масло – 70 г
- мелений перець, сіль – за смаком
- молоко – 500 мл
Рецепт приготування:
- Замочіть цвітну капусту в холодній воді з додаванням щіпки солі на 10 хвилин. Потім промийте її під проточною водою та розділіть на невеликі суцвіття.
- У глибокій каструлі доведіть 2 л води до кипіння та опустіть туди овочі, посипавши щіпкою солі. Варіть капусту протягом трьох хвилин.
- Відкиньте овочі на друшляк і дочекайтеся, поки стече вся вода.
- Нагрійте молоко до кімнатної температури.
- У окремому сотейнику розтопіть 50 г вершкового масла та змішайте з борошном. Обсмажуйте суміш до появи золотистого кольору.
- Поступово вливайте молоко, постійно помішуючи, щоб уникнути утворення грудочок.
- Варіть соус, поки він не загусне. Вимкніть вогонь та додайте мускатний горіх, мелений перець, сіль та приблизно 2/3 натертого сиру.
- У форму для запікання вилийте третину соусу та розподіліть його по дну форми. Додайте відварену цвітну капусту та залийте залишками соусу.
- Змішайте решту натертого сиру з панірувальними сухарями та посипте цією сумішшю капусту.
- Розкладіть шматочки вершкового масла зверху та запікайте гратен до готовності.
Цей гратен не тільки ситний та ароматний, а й має чудову кремову текстуру, завдяки соусу. Подавайте його як самостійну страву та насолоджуйтеся кожним шматочком!