Гарячий борщ

Гарячий борщ
4.3
(11)
Метод: На плиті
Підійде: Обід, Вечеря
Час приготування: 60 хв.
Кухня

Інгредієнти:

  • 400 гр свинини або яловичини на кістці
  • 3-4 картоплини
  • 1 великий або 2 невеликих буряка
  • 1 цибулина
  • 1 морква
  • 2 ст.л. томатної пасти
  • 1 ст.л. оцту 9%
  • 1 ч.л. цукру
  • кілька гілочок свіжої зелені
  • 2-3 горошини чорного перцю
  • 1-2 лаврові листки
  • сіль за смаком

Рецепт приготування страви:

  1. М'ясо на кістці промити й покласти в каструлю, залити 2 літрами холодної води. Поставити каструлю на вогонь і довести воду до кипіння. Відразу після закипання зняти з поверхні бульйону піну та зменшити вогонь.
  2. Варити бульйон для борщу приблизно 2,5 години за слабкого кипіння. На той час очистити та порізати невеликими кубиками картоплю. Моркву почистити і натерти на крупній тертці. Цибулю очистити та порізати дрібними шматочками.
  3. Паралельно зварити буряк. Для цього закип'ятити в окремій каструлі воду і покласти туди буряк. Варити його приблизно 45-50 хвилин до готовності при невеликому кипінні. Потім злити воду й остудити буряк. Очистити його від шкірки і натерти на крупній тертці.
  4. Коли бульйон буде готовий, вийняти з нього кістки з м'ясом і залишити остигати. Киплячий бульйон трохи підсолити й опустити туди картоплю. Варити картоплю приблизно 15-20 хвилин на невеликому вогні.
  5. У цей час приготувати заправку для борщу. На сковорідку влити 2-3 ст.л. олії та поставити на вогонь. Викласти в розігріту олію цибулю і смажити її кілька хвилин до золотистого відтінку.
  6. Потім додати моркву, перемішати і смажити ще 3-4 хвилини до м'якості. Додати в сковороду кілька ложок бульйону з каструлі, томатну пасту і ретельно перемішати. Тушкувати овочі на помірному вогні ще кілька хвилин хвилин.
  7. Всипати в сковороду з овочами тертий буряк і перемішати. Додати оцет, цукор, чайну ложку солі (або за смаком) і ретельно перемішати. Готувати бурякову заправку для супу ще 2-3 хвилини на середньому вогні, періодично помішуючи.
  8. М'ясо відокремити від кісток і порізати невеликими шматочками. Додати в суп бурякову заправку, м'ясо, горошини перцю, лаврове листя і розмішати. Готувати гарячий борщ ще 2-3 хвилини при слабкому кипінні.
  9. Зелень промити, обсушити та подрібнити. У готовий борщ додати зелень, розмішати і зняти каструлю з вогню. Накрити каструлю кришкою і залишити на 15 хвилин настоятися. Подавати гарячий розсольник до столу, за бажанням можна додати в кожну порцію сметану. Смачного!

Ще один цікавий спосіб приготування гарячого бурякового супу - додати в нього кислу капусту. Вона додасть супу особливої кислувато-солодкуватої нотки та збагатить його смак. Аромат капусти додасть супу інтригуючого шарму та зробить його неповторним. Експериментуйте зі складом і способами приготування супу, і ви знайдете свою улюблену версію цієї чудової страви.