Гарячий борщ
Кухня
Інгредієнти:
- 400 гр свинини або яловичини на кістці
- 3-4 картоплини
- 1 великий або 2 невеликих буряка
- 1 цибулина
- 1 морква
- 2 ст.л. томатної пасти
- 1 ст.л. оцту 9%
- 1 ч.л. цукру
- кілька гілочок свіжої зелені
- 2-3 горошини чорного перцю
- 1-2 лаврові листки
- сіль за смаком
Рецепт приготування страви:
- М'ясо на кістці промити й покласти в каструлю, залити 2 літрами холодної води. Поставити каструлю на вогонь і довести воду до кипіння. Відразу після закипання зняти з поверхні бульйону піну та зменшити вогонь.
- Варити бульйон для борщу приблизно 2,5 години за слабкого кипіння. На той час очистити та порізати невеликими кубиками картоплю. Моркву почистити і натерти на крупній тертці. Цибулю очистити та порізати дрібними шматочками.
- Паралельно зварити буряк. Для цього закип'ятити в окремій каструлі воду і покласти туди буряк. Варити його приблизно 45-50 хвилин до готовності при невеликому кипінні. Потім злити воду й остудити буряк. Очистити його від шкірки і натерти на крупній тертці.
- Коли бульйон буде готовий, вийняти з нього кістки з м'ясом і залишити остигати. Киплячий бульйон трохи підсолити й опустити туди картоплю. Варити картоплю приблизно 15-20 хвилин на невеликому вогні.
- У цей час приготувати заправку для борщу. На сковорідку влити 2-3 ст.л. олії та поставити на вогонь. Викласти в розігріту олію цибулю і смажити її кілька хвилин до золотистого відтінку.
- Потім додати моркву, перемішати і смажити ще 3-4 хвилини до м'якості. Додати в сковороду кілька ложок бульйону з каструлі, томатну пасту і ретельно перемішати. Тушкувати овочі на помірному вогні ще кілька хвилин хвилин.
- Всипати в сковороду з овочами тертий буряк і перемішати. Додати оцет, цукор, чайну ложку солі (або за смаком) і ретельно перемішати. Готувати бурякову заправку для супу ще 2-3 хвилини на середньому вогні, періодично помішуючи.
- М'ясо відокремити від кісток і порізати невеликими шматочками. Додати в суп бурякову заправку, м'ясо, горошини перцю, лаврове листя і розмішати. Готувати гарячий борщ ще 2-3 хвилини при слабкому кипінні.
- Зелень промити, обсушити та подрібнити. У готовий борщ додати зелень, розмішати і зняти каструлю з вогню. Накрити каструлю кришкою і залишити на 15 хвилин настоятися. Подавати гарячий розсольник до столу, за бажанням можна додати в кожну порцію сметану. Смачного!
Ще один цікавий спосіб приготування гарячого бурякового супу - додати в нього кислу капусту. Вона додасть супу особливої кислувато-солодкуватої нотки та збагатить його смак. Аромат капусти додасть супу інтригуючого шарму та зробить його неповторним. Експериментуйте зі складом і способами приготування супу, і ви знайдете свою улюблену версію цієї чудової страви.