Дріжджові булочки з яблуками
Кухня
Інгредієнти:
- близько 350 г борошна
- 2 яблука
- 200 мл молока
- 2 яйця (+ 1 яйце для змащення)
- 3 ст.л. цукру (+1 ст.л. для начинки та 1 ст.л. для прикраси)
- 50 г вершкового масла
- 2 ст.л. рослинного масла
- 10 г ванільного цукру
- 1 ч.л. сухих дріжджів
- ½ ч.л. меленої кориці - не обов'язково
- ¼ ч.л. солі
- варене згущене молоко - опціонально
Рецепт приготування:
- У миску через сито просійте 3 ст. л. борошна з дріжджами, перемішайте, потім рівномірно влийте тепле молоко, помішуючи, тонким струмочком, до стану однорідної суміші. Накрийте миску харчовою плівкою та залиште на 15-25 хвилин у теплому місці (близько 30С).
- На той час, коли дріжджова опара підійде, наріжте на шматочки вершкове масло та трохи розтопіть його в мікрохвильовці або на водяній бані. Розбийте яйця в окрему миску, додайте розтоплене масло та збийте виделкою чи міксером.
- До яєчно-масляної суміші додайте рослинне масло, сіль, цукор, ванільний цукор та знову перемішайте до однорідності. Поступово додавайте решту борошна до дріжджової опари, по черзі з масляною сумішшю.
- Витримайте тесто до м'якого та гнучкого стану, покрийте плівкою та залиште на 40-50 хвилин у теплому місці. Протягом цього часу очистіть яблука від шкірки та натріть на великій тертці. Злийте надлишкову рідину.
- Розкатайте тісто, що підійшло, в пласт товщиною близько 5 мм, рівномірно змастіть його вершковим маслом (тонким шаром), потім вареним згущеним молоком та покрийте сумішшю з яблук, цукру та кориці. Зверніть все в щільний рулет і наріжте на кружечки товщиною близько 2 см. Для зручності можна перед тим розділити тісто на 2 рівні частини та згорнути 2 різних рулети.
- Перенесіть булочки з яблуками на пекарську дошку, або лист, змащений рослинним маслом або викладений папером для випічки. Розбийте яйце в маленьку миску та збийте виделкою. Змастіть поверхню булочок яєчною сумішшю, присипте цукром та поставте в попередньо розігріту до 180 градусів духовку.
- Випікайте дріжджові булочки з яблуками близько 10-15 хвилин, потім збільшіть температуру до 200 градусів і додатково випікайте до золотистої скоринки. Вийміть лист з духовки, накрийте легким рушником та залиште на 15-20 хвилин.
- Розділіть булочки на порції та подавайте до столу в теплому або охолодженому вигляді. Насолоджуйтесь чудовим смаком цих дріжджових булочок з яблуками та корицею, які прекрасно підійдуть до чаю або кави.
Ще один корисний секрет - замість яблук можна використовувати інші фрукти, такі як вишні, сливи або полуниці. Також, для більш насиченого смаку, додайте більше молотої кориці до начинки або замініть її на мускатний горіх.
Ці булочки можна зберігати в герметичному контейнері при кімнатній температурі протягом 1-2 днів. Якщо ви хочете зберігати їх довше, рекомендується заморозити їх, щоб вони не втратили свіжий смак та текстуру.
Цей простий та смачний рецепт дріжджових булочок з яблуками та корицею може стати відмінним доповненням до вашої особистої кулінарної книги. Поєднайте ці булочки з різноманітними напоями, щоб створити чудову атмосферу для сімейного обіду або дружнього чаювання.