Чилі кон карне
Кухня
Інгредієнти:
- 500г постного яловичиного фарша
- 400г червоної квасолі
- 400 г нарізаних помідорів
- 1 велика цибулина
- Половина червоного гострого перця
- 2 столові ложки томатного пюре
- 2 зубчики часнику, очищених
- 1 чайна ложка порошку чилі
- 1 чайна ложка паприки
- 1 чайна ложка молотого тмину
- 1 кубик яловичиного бульйону
- 1 ст.л. рослинної олії
- 3 горошини духмяного перцю
- 1 чайна ложка цукру
- Варений довгозернистий рис для прикраси
- Сметана для прикраси
Рецепт:
- Підготуйте овочі. Наріжте 1 велику цибулину на маленькі кубики, близько 5 мм. Наріжте 1 червоний перець навпіл, видаліть насіння, промийте, а потім наріжте. Очистіть та дрібно наріжте 2 зубчики часнику.
- Почніть готувати. Поставте сковороду на плиту на середній вогонь. Додайте олію та залиште на 1 хвилину розігрітися. Додайте цибулю та готуйте, помішуючи доволі часто, протягом приблизно 5 хвилин, або поки цибуля не стане м'якою, золотистою та трохи прозорою. Додайте до часнику червоний перець, 1 ч. л порошку чилі або 1 ст.л. м'якого порошку чилі, 1 чайну ложку паприки та 1 чайну ложку молотого тмину. Добре його перемішайте, а потім залиште його готуватися протягом ще 5 хвилин, періодично помішуючи.
- Візьміть 500г постного яловичиного фаршу. Знизьте високу температуру на сковороді, додайте м'ясо та розбивайте його лопаточкою. Суміш повинна трохи шипіти. Продовжуйте мішати протягом не менше 5 хвилин, поки фарш не дойде до готовності.
- Приготуйте соус. Роздрібніть 1 бульйонний кубик в 300 мл гарячої води. Вилийте вміст в суміш з фаршем. Наріжте 400 г помідорів та додайте до страви. Змішайте ½ ч. л. сушеної материнки та 1 ч. л. цукру, а також трохи солі та перцю. Додайте і перемішайте соус.
- Варіть на повільному вогні обережно. Доведіть все це до кипіння, знизьте високу температуру, поки суміш не почне м'яко пузиритися, і залиште на 20 хвилин. Час від часу потрібно помішувати її, щоб переконатися, що соус не пригорає до дна каструлі або не висихає. Якщо це так, додайте декілька столових ложок води та переконайтеся, що вогонь на плиті дійсно не занадто високий.
- Приготуйте боби. Прополоскайте банку (400г) червоної квасолі в дуршлаку та змішайте її з чилі. Доведіть до кипіння ще раз, і залиште без кришки протягом ще 10 хвилин, додайте ще трохи води, якщо чилі виглядає занадто сухим. Додайте ще приправи, якщо це необхідно. Тепер закрийте кришкою, вимкніть вогонь та залиште своє чилі стояти протягом 10 хвилин перед подачею на стіл. Залишати чилі стояти дійсно важливо, так як це дозволяє ароматам змішатися в одне.
- Подавайте зі сметаною та вареним довгозернистим рисом. Додайте на стіл гарнір з лимоном або іншими свіжими овочами, щоб зробити страву більш насиченою та смачною.
Ця страва може бути модифікована залежно від ваших особистих уподобань. Наприклад, ви можете додати кукурудзу, різні види перців або інші овочі. Також, якщо ви не їсте м'яса, ви можете замінити яловичий фарш на соєвий фарш або зовсім його не додавати, а зробити вегетаріанську версію страви.
Чилі кон карне - це багатогранна та смачна страва, яку можна приготувати дуже швидко та легко. Вона стане відмінним варіантом для будь-якої вечірки або сімейного обіду. Спробуйте приготувати її самі та насолоджуйтесь насиченим смаком та ароматом.