Братиславські ріжки

Братиславські ріжки
4.9
(10)
Метод: В духовці
Час приготування: 120 хв.
Кухня

Інгредієнти:

  • 0,5 кг борошна
  • 200 мл молока
  • 150 г маргарину
  • 200 мл сметани
  • 20 г дріжджів
  • 1 ст. ложка цукру
  • 1 щіпка солі

Для начинки:

  • 150 г мелених горіхів
  • 150 г маку
  • 150 г цукру
  • 150 мл молока
  • 1-2 жовтки
  • цедра 1 лимону (терта)
  • 3 ст. ложки варення (будь-якого)

Рецепт приготування:

Ця випічка подається в звичайні та святкові дні як десерт. За потреби маргарин можна замінити вершковим маслом.

  1. Молоко підігріваємо до кімнатної температури, розчиняємо в ньому дріжджі. Додаємо маргарин, сметану, цукор, сіль. Останнім додаємо попередньо просіяне борошно.
  2. Замішуємо тісто, накриваємо рушником на 40 хвилин.
  3. Тепер переходимо до приготування начинки. Молоко ставимо підігріватися, але не до кипіння, заливаємо мак і відставляємо на деякий час.
  4. Підняте тісто викладаємо на дошку, ріжемо на декілька частин, кожну розкачуємо дуже тонко. З отриманих пластів лезом ножа робимо ромбики.
  5. Всі перелічені продукти для начинки добре перемішуємо, розкладаємо по нарізці.
  6. Формуємо рогалики. Викладаємо на лист, попередньо змащений маслом.
  7. Змащуємо вироби збитими яєчними жовтками.
  8. Ставимо випікатися в духовку при температурі 180 градусів на півгодини.
  9. Готовність перевіряємо зубочисткою.

Виймаємо, охолоджуємо прямо у формі, потім перекладаємо на велику плоску тарілку. Подаємо до чаю або кави. За бажанням горіхи можна замінити сиром.

Цікаво:

Випічка з горіхово-маковою начинкою є традиційною для багатьох культур. Наприклад, в Польщі таку випічку називають "маковець" та вона є популярною святковою стравою, особливо на Різдво. Використання маку в начинці символізує достаток і благополуччя.