Рецепт приготування:
Ця випічка подається в звичайні та святкові дні як десерт. За потреби маргарин можна замінити вершковим маслом.
- Молоко підігріваємо до кімнатної температури, розчиняємо в ньому дріжджі. Додаємо маргарин, сметану, цукор, сіль. Останнім додаємо попередньо просіяне борошно.
- Замішуємо тісто, накриваємо рушником на 40 хвилин.
- Тепер переходимо до приготування начинки. Молоко ставимо підігріватися, але не до кипіння, заливаємо мак і відставляємо на деякий час.
- Підняте тісто викладаємо на дошку, ріжемо на декілька частин, кожну розкачуємо дуже тонко. З отриманих пластів лезом ножа робимо ромбики.
- Всі перелічені продукти для начинки добре перемішуємо, розкладаємо по нарізці.
- Формуємо рогалики. Викладаємо на лист, попередньо змащений маслом.
- Змащуємо вироби збитими яєчними жовтками.
- Ставимо випікатися в духовку при температурі 180 градусів на півгодини.
- Готовність перевіряємо зубочисткою.
Виймаємо, охолоджуємо прямо у формі, потім перекладаємо на велику плоску тарілку. Подаємо до чаю або кави. За бажанням горіхи можна замінити сиром.
Цікаво:
Випічка з горіхово-маковою начинкою є традиційною для багатьох культур. Наприклад, в Польщі таку випічку називають "маковець" та вона є популярною святковою стравою, особливо на Різдво. Використання маку в начинці символізує достаток і благополуччя.