Відокремити білки від жовтків та відправити в морозилку на 2-3 хвилини. Розігріти духовку до 100°C та підготувати лист з пекарською пергаментною бумагою.
Збити білки до стійких піків на високих обертах. Поступово додавати цукор та лимонну кислоту, не припиняючи збивати, ще хвилину-дві, доки кристали цукру повністю розчиняться.
За допомогою кондитерського мішка або пакета з вирізаним кутиком, вичавити білий безе на лист, утворивши близько 40 круглих або овальних пиріжків.
Випікати безе в попередньо розігрітій духовці приблизно 1,5 години до готовності. Готове безе має бути крихким та трохи м'яким у середині.
Після приготування вимкнути духовку, відкрити дверцята та закріпити їх у відкритому стані до повного охолодження тістечок.
Поки безе охолоджується, підготувати крем Шарлотт. Нарізати м'яке вершкове масло на кубики та залишити на 30 хвилин при кімнатній температурі.
У мисці збити жовток з молоком, просіяти отриману суміш через сито в каструлю. Додати цукор та поставити на вогонь, довести до кипіння та проварити 1-2 хвилини на маленькому вогні, помішуючи.
Зняти каструлю з вогню, накрити кришкою та охолодити повністю. Збити м'яке масло міксером на високій швидкості до пухнастості.
Поступово додавати ванільний цукор та збивати до повного розчинення кристалів. Потім додати тонким струмом яєчно-молочний крем та коньяк, продовжувати збивати до однорідності.
Розрізати кожне безе впоперек навпіл та змастити кремом, з'єднати дві половинки та викласти на сервірувальну тарілку. Готові тістечка з безе можна прикрасити цукровою пудрою або свіжими фруктами.
Цікавинки:
Якщо вам не подобається ванільний смак, то можна замінити ванільний цукор на інші ароматизатори, наприклад, лимонний або апельсиновий.
Під час збивання білків для безе важливо, щоб миска та інструменти були чистими та сухими, інакше білки не зіб'ються на стійкі піки.
Для випікання безе важливо не відкривати духовку протягом першої години після початку приготування, щоб не знизити температуру всередині. Також необхідно дотримуватися часу випікання, щоб безе добре висохло та стало хрустким.
Якщо у вас не вистачає часу на приготування крему Шарлотт, можна використовувати звичайний вершковий крем або крем з маскарпоне.
Безе можна зберігати в герметичній упаковці при кімнатній температурі до 3-х днів, але найкраще його споживати в той же день, щоб воно було якнайсмачнішим та хрустким.