Желе з брусниці на зиму
Кухня
Інгредієнти:
- 1,5-1,6 кг брусниці
- 800 гр цукру
- 750 мл чистої води
- 50 гр желатину
Рецепт приготування страви:
- У каструлі закип'ятити всю воду, брусницю перебрати і ретельно вимити. Скласти чисті ягоди в каструлю з киплячою водою і проварити протягом хвилини. Потім влити воду в окрему ємність, у каструлю з ягодами влити приблизно 200 мл відвару.
- Ретельно подрібнити масу до пюреподібного стану за допомогою блендера або картоплем'ялки. Отримане пюре перекласти в марлевий мішок із 2 шарів марлі й ретельно віджати весь сік у каструлю, процідити його через сито.
- Має вийти близько 1,2-1,3 брусничного соку. Желатин всипати в невелику посудину, залити 70-80 мл холодного соку і залишити на 15 хвилин у кімнатній температурі.
- Поставити желатинову суміш на водяну баню і поступово нагрівати, помішуючи, до повного розчинення сухого залишку (але не доводити до кипіння). Зняти ємність із водяної бані та дати охолонути.
- Банки і кришки для консервації на зиму простерилізувати будь-яким зручним для вас способом. Якщо ви не плануєте закривати желе з брусниці на зиму, можна використовувати звичайні креманки або десертниці.
- Додати в каструлю з соком цукор і поставити на вогонь. Помішуючи, довести брусничний сік до закипання і зняти з вогню. Влити в солодкий сік желатинову рідину і розмішати. Розлити сік із желатином по стерильних банках і поставити їх на дно каструлі, застелене рушником.
- Влити в каструлю гарячу воду (такої самої температури, що й банки) по плечики банок, прикрити їх кришками. Поставити каструлю на вогонь і проварити банки протягом 10 хвилин після закипання.
- Вийняти банки з киплячої води, закатати кришками і перевернути догори дном. Укутати їх ковдрою або рушником і залишити в такому положенні до повного охолодження (5-6 годин).
- Потім можна прибрати желе з брусниці на зберігання до решти заготовок на зиму, вжити протягом року.
Заготовлене брусничне желе буде чудовим доповненням до сніданку, десерту або його можна використовувати як начинку для торта. Балуйте своїх близьких цим неперевершеним смаком осіннього лісу!