Заварні профітролі з заварним кремом: рецепт та поради
Кухня
Інгредієнти:
Заварне тісто для профітролей:
- 3 великі яйця
- 150 гр борошна
- 125 мл води
- 125 мл молока
- 100 гр вершкового масла або маргарину
- пів-ч.л. цукру
- 1/4 ч. л. солі
Заварний крем для профітролей:
- 0,5 л молока
- 175 гр цукру
- 150 мл вершків 30-35% (можна замінити 100 гр вершкового масла 60-70%)
- 3 яєчні жовтки
- 50 гр вершкового масла
- 30 гр борошна
- 30 мл коньяку, рому, віскі або лікеру
- 10 гр ванільного цукру
Рецепт приготування страви:
- Приготувати крем для профітролів. Жовтки відокремити від білків, злегка збити вінчиком чи вилкою.
- Додати борошно і ретельно розтерти виделкою або вінчиком до однорідності. Молоко влити в каструлю, додати цукор з ванільним цукром і поставити на вогонь.
- Помішуючи, довести підсолоджене молоко до закипання і зняти з вогню. Тонкою цівкою влити в жовткову масу третину киплячого молока, безперервно розмішуючи тісто вінчиком. Швидко розмішуючи крем вінчиком, влити в нього гаряче молоко, що залишилося.
- Перелити все в каструлю та поставити на вогонь. Готувати заварний крем на помірному вогні до легкого загусання, безперервно помішуючи ложкою, вінчиком або лопаткою. Зняти каструлю з плити, додати вершкове масло (50 гр) і розмішати до однорідності.
- Накрити каструлю кришкою та остудити. За бажанням можна додати в теплий крем, алкоголь і розмішати до однорідності. Після повного охолодження поставити заварний крем для еклерів на кілька годин в холодильник (мінімум на 2).
- Тим часом приготувати заварні профітролі. Молоко з'єднати в каструлі з водою, олією, цукром та сіллю, поставити на вогонь. Помішуючи довести отриману суміш до кипіння на середньому вогні. Всипати в киплячу рідину відразу все борошно і швидко вимішувати тісто (зменшити вогонь до мінімуму), поки воно не почне відставати від стінок каструлі.
- Потім зняти її з вогню і вимішувати тісто ще півхвилини ложкою. Потім залишити тісто остигати на 10-15 хвилин, періодично вимішуючи його спочатку ложкою, а потім руками. По одному додати в тісто сирі яйця, ретельно вимішуючи після кожного разу до однорідності (спочатку руками, а потім ложкою).
- Заварне тісто має вийти приблизно такої ж консистенції, як на оладки. Духовку розігріти до 200С, деко застелити пергаментним папером, тісто перекласти в кондитерський мішок або целофановий пакет зі зрізаним куточком.
- Видавлювати на деко невеликі тістечка за допомогою кондитерського мішка або пакета (можна просто викладати ложкою тісто, попередньо змочуючи її у воді) і поставити деко в духовку на 20 хвилин. Потім зменшити температуру до 160С і випікати заварні еклери ще 15 хвилин до готовності.
- Вершкове масло вийняти з холодильника, порізати на шматочки і залишити на 20 хвилин при кімнатній температурі. Вийняти деко з духовки і залишити остигати. Збити вершкове масло міксером до пишності. Не перестаючи збивати масло, додати до нього по ложці охолоджений заварний крем і змішувати до однорідності після кожної ложки.
- Таким чином збивати масу міксером, доки не закінчиться весь крем. Наповнити еклери заварним кремом за допомогою кондитерського шприца (можна обережно розрізати тістечка навпіл, викласти крем і з'єднати половинки).
- Профітролі із заварним кремом повинні настоятися у холодильнику близько 2-4 годин перед подачею.
- Готові тістечка можна обсипати цукровою пудрою, кокосовою стружкою або покрити розтопленим шоколадом/шоколадною глазур'ю. Приємного чаювання!
Заварні профітролі - це чудовий десерт, який не тільки смачний, але й досить легкий. Вони чудово підходять для будь-якої вечеринки або для простої зустрічі з друзями. Все, що вам потрібно, - це трохи часу та бажання навчитися готувати цей прекрасний десерт. Спробуйте зробити свої заварні профітролі з заварним кремом вдома та насолоджуйтеся смаком французької випічки!