Заварні профітролі з заварним кремом: рецепт та поради

Заварні профітролі з заварним кремом: рецепт та поради
3.7
(10)
Час приготування: 120 хв.
Кухня

Інгредієнти:

Заварне тісто для профітролей:

  • 3 великі яйця
  • 150 гр борошна
  • 125 мл води
  • 125 мл молока
  • 100 гр вершкового масла або маргарину
  • пів-ч.л. цукру
  • 1/4 ч. л. солі

Заварний крем для профітролей:

  • 0,5 л молока
  • 175 гр цукру
  • 150 мл вершків 30-35% (можна замінити 100 гр вершкового масла 60-70%)
  • 3 яєчні жовтки
  • 50 гр вершкового масла
  • 30 гр борошна
  • 30 мл коньяку, рому, віскі або лікеру
  • 10 гр ванільного цукру

Рецепт приготування страви:

  1. Приготувати крем для профітролів. Жовтки відокремити від білків, злегка збити вінчиком чи вилкою.
  2. Додати борошно і ретельно розтерти виделкою або вінчиком до однорідності. Молоко влити в каструлю, додати цукор з ванільним цукром і поставити на вогонь.
  3. Помішуючи, довести підсолоджене молоко до закипання і зняти з вогню. Тонкою цівкою влити в жовткову масу третину киплячого молока, безперервно розмішуючи тісто вінчиком. Швидко розмішуючи крем вінчиком, влити в нього гаряче молоко, що залишилося.
  4. Перелити все в каструлю та поставити на вогонь. Готувати заварний крем на помірному вогні до легкого загусання, безперервно помішуючи ложкою, вінчиком або лопаткою. Зняти каструлю з плити, додати вершкове масло (50 гр) і розмішати до однорідності.
  5. Накрити каструлю кришкою та остудити. За бажанням можна додати в теплий крем, алкоголь і розмішати до однорідності. Після повного охолодження поставити заварний крем для еклерів на кілька годин в холодильник (мінімум на 2).
  6. Тим часом приготувати заварні профітролі. Молоко з'єднати в каструлі з водою, олією, цукром та сіллю, поставити на вогонь. Помішуючи довести отриману суміш до кипіння на середньому вогні. Всипати в киплячу рідину відразу все борошно і швидко вимішувати тісто (зменшити вогонь до мінімуму), поки воно не почне відставати від стінок каструлі.
  7. Потім зняти її з вогню і вимішувати тісто ще півхвилини ложкою. Потім залишити тісто остигати на 10-15 хвилин, періодично вимішуючи його спочатку ложкою, а потім руками. По одному додати в тісто сирі яйця, ретельно вимішуючи після кожного разу до однорідності (спочатку руками, а потім ложкою).
  8. Заварне тісто має вийти приблизно такої ж консистенції, як на оладки. Духовку розігріти до 200С, деко застелити пергаментним папером, тісто перекласти в кондитерський  мішок або целофановий пакет зі зрізаним куточком.
  9. Видавлювати на деко невеликі тістечка за допомогою кондитерського мішка або пакета (можна просто викладати ложкою тісто, попередньо змочуючи її у воді) і поставити деко в духовку на 20 хвилин. Потім зменшити температуру до 160С і випікати заварні еклери ще 15 хвилин до готовності.
  10. Вершкове масло вийняти з холодильника, порізати на шматочки і залишити на 20 хвилин при  кімнатній температурі. Вийняти деко з духовки і залишити остигати. Збити вершкове масло міксером до пишності. Не перестаючи збивати масло, додати до нього по ложці охолоджений заварний крем і змішувати до однорідності після кожної ложки.
  11. Таким чином збивати масу міксером, доки не закінчиться весь крем. Наповнити еклери заварним кремом за допомогою кондитерського шприца (можна обережно розрізати тістечка навпіл, викласти крем і з'єднати половинки).
  12. Профітролі із заварним кремом повинні настоятися у холодильнику близько 2-4 годин перед подачею.
  13. Готові тістечка можна обсипати цукровою пудрою, кокосовою стружкою або покрити розтопленим шоколадом/шоколадною глазур'ю. Приємного чаювання!

Заварні профітролі - це чудовий десерт, який не тільки смачний, але й досить легкий. Вони чудово підходять для будь-якої вечеринки або для простої зустрічі з друзями. Все, що вам потрібно, - це трохи часу та бажання навчитися готувати цей прекрасний десерт. Спробуйте зробити свої заварні профітролі з заварним кремом вдома та насолоджуйтеся смаком французької випічки!