Пасхальна паска на білках: рецепт

Пасхальна паска на білках: рецепт
3.3
(5)
Метод: В духовці
Підійде: Банкет
Час приготування: 150 хв.
Кухня

Інгредієнти:

  • 300-350 гр борошна
  • 200 мл молока (можна замінити водою)
  • 120 гр цукру
  • 2 яйця (+ 1 яєчний жовток)
  • 50 гр волоських горіхів або мигдалю
  • 50 гр родзинок
  • 50 гр кураги чи цукатів
  • 50 гр вершкового масла
  • 10 гр ванільного цукру
  • 6 гр сухих дріжджів
  • 1/3 ч. л. солі

Рецепт приготування страви:

  1. Половину молока підігріти до теплої температури (35-40С), додати дріжджі з 2 ложками цукру і розмішати до повного розчинення.
  2. Просіяти через сито до отриманої молочної рідини 1-2 ст. борошна і вимішати опару до однорідності.
  3. Залишити дріжджову опару на 20-30 хвилин у теплому місці до появи пінної "шапочки".
  4. Потім підмішати близько 50 г борошна, просіюючи його через сито.
  5. Помішуючи тісто вінчиком, влити до нього тонкою цівкою тепле молоко, що залишилося, і вимішати тісто до однорідності.
  6. Накрити миску  вологим і легким рушником або харчовою плівкою і залишити на годину-півтори в теплі.
  7. Опара має збільшитися у 2,5-3 рази.
  8. Родзинки скласти з курагою в миску і залити гарячою водою, залишити на 15-20 хвилин. Цукати нарізати невеликими шматочками.
  9. Злити воду із сухофруктів і порізати курагу невеликими шматочками гострим ножем.
  10. Горіхи очистити від шкірки чи шкаралупи та дрібно порізати гострим ножем. Обсмажити подрібнені горіхи на слабкому вогні (на сухій сковороді) до появи приємного аромату, помішуючи.
  11. Горіхи, що остигли, з'єднати з сухофруктами і цукатами в невеликій мисці, додати столову ложку борошна і добре перемішати.
  12. Відокремити білки від жовтків (білок третього яйця можна використовувати для приготування глазурі для пасок) і прибрати в холодильник.
  13. Вершкове масло порізати на шматочки і залишити на 15-20 хвилин при  кімнатній температурі.
  14. Збити вершкове масло міксером до пишності, додати по одному жовтки, всипати сіль і ванільний цукор. Збивати до одержання пишної кремової маси.
  15. Підмішати до масляно-жовткової маси просіяне борошно, що залишилося, і вимішати до отримання крихти.
  16. Помішуючи борошняну крихту, додати сухофрукти з горіхами, влити до неї тонкою цівкою дріжджову опару.
  17. Білки вийняти з холодильника і збити міксером на високій швидкості до стійких піків із щіпкою солі. Підмішати збиті білки до тіста, вимішати до однорідності.
  18. Форму для випікання паски змастити олією і перекласти туди тісто (дрожжеве тісто не повинно займати більше половини обсягу форми). Залишити тісто підходити до країв форму в тепле місце, накривши серветкою або марлею. Поставити форму в розігріту до 180/200 духовку.
  19. Випікати паску на білках приблизно 1-1,5 години до рум'яності (час залежить від духовки та від кількості форм). Потім вимкнути духовку та залишити форми там ще на 10-15 хвилин.
  20. Вийняти паску з духової шафи, вийняти та остудити. Покрити верх паски глазур'ю, прикрасити кондитерською посипкою і подавати до столу. Приємного чаювання!