Пасхальна паска на білках: рецепт
Кухня
Інгредієнти:
- 300-350 гр борошна
- 200 мл молока (можна замінити водою)
- 120 гр цукру
- 2 яйця (+ 1 яєчний жовток)
- 50 гр волоських горіхів або мигдалю
- 50 гр родзинок
- 50 гр кураги чи цукатів
- 50 гр вершкового масла
- 10 гр ванільного цукру
- 6 гр сухих дріжджів
- 1/3 ч. л. солі
Рецепт приготування страви:
- Половину молока підігріти до теплої температури (35-40С), додати дріжджі з 2 ложками цукру і розмішати до повного розчинення.
- Просіяти через сито до отриманої молочної рідини 1-2 ст. борошна і вимішати опару до однорідності.
- Залишити дріжджову опару на 20-30 хвилин у теплому місці до появи пінної "шапочки".
- Потім підмішати близько 50 г борошна, просіюючи його через сито.
- Помішуючи тісто вінчиком, влити до нього тонкою цівкою тепле молоко, що залишилося, і вимішати тісто до однорідності.
- Накрити миску вологим і легким рушником або харчовою плівкою і залишити на годину-півтори в теплі.
- Опара має збільшитися у 2,5-3 рази.
- Родзинки скласти з курагою в миску і залити гарячою водою, залишити на 15-20 хвилин. Цукати нарізати невеликими шматочками.
- Злити воду із сухофруктів і порізати курагу невеликими шматочками гострим ножем.
- Горіхи очистити від шкірки чи шкаралупи та дрібно порізати гострим ножем. Обсмажити подрібнені горіхи на слабкому вогні (на сухій сковороді) до появи приємного аромату, помішуючи.
- Горіхи, що остигли, з'єднати з сухофруктами і цукатами в невеликій мисці, додати столову ложку борошна і добре перемішати.
- Відокремити білки від жовтків (білок третього яйця можна використовувати для приготування глазурі для пасок) і прибрати в холодильник.
- Вершкове масло порізати на шматочки і залишити на 15-20 хвилин при кімнатній температурі.
- Збити вершкове масло міксером до пишності, додати по одному жовтки, всипати сіль і ванільний цукор. Збивати до одержання пишної кремової маси.
- Підмішати до масляно-жовткової маси просіяне борошно, що залишилося, і вимішати до отримання крихти.
- Помішуючи борошняну крихту, додати сухофрукти з горіхами, влити до неї тонкою цівкою дріжджову опару.
- Білки вийняти з холодильника і збити міксером на високій швидкості до стійких піків із щіпкою солі. Підмішати збиті білки до тіста, вимішати до однорідності.
- Форму для випікання паски змастити олією і перекласти туди тісто (дрожжеве тісто не повинно займати більше половини обсягу форми). Залишити тісто підходити до країв форму в тепле місце, накривши серветкою або марлею. Поставити форму в розігріту до 180/200 духовку.
- Випікати паску на білках приблизно 1-1,5 години до рум'яності (час залежить від духовки та від кількості форм). Потім вимкнути духовку та залишити форми там ще на 10-15 хвилин.
- Вийняти паску з духової шафи, вийняти та остудити. Покрити верх паски глазур'ю, прикрасити кондитерською посипкою і подавати до столу. Приємного чаювання!