Як приготувати пухку Італійську паску
Кухня
Інгредієнти:
- 500-550 гр борошна
- 1 великий апельсин (цедра)
- 3 яйця (+ 1 яйце)
- 150 гр цукру
- 1 лимон (цедра) - не обов'язково
- 70 гр темних родзинок
- 70 гр світлих родзинок
- 50 гр вершкового масла (+ 20 гр для змащування пасок)
- 60 мл чистої води
- 60 мл молока (+ 1-2 ст.л. для змащування)
- 50 гр цукатів або сухофруктів (в'ялена вишня, курага, журавлина тощо)
- 2 ст.л. коньяку або лікеру (за бажанням)
- 10 гр ванільного цукру
- 7 гр сухих дріжджів
- пів ч.л. солі
Рецепт приготування страви:
- Молоко з'єднати з водою і підігріти до теплої температури (35-40С). В отриманій суміші розчинити дріжджі й залишити на 5 хвилин. Потім додати близько 4 ст.л. борошна, 1 ст.л. цукру, ретельно перемішати. Залишити дріжджову опару для тіста в теплому місці на півгодини.
- Яйця і вершкове масло вийняти з холодильника, залишити в теплі (35-40С) на 20 хвилин. Фрукти ретельно вимити. З апельсина зняти цедру і натерти її на найдрібнішій тертці. Цедру лимона також натерти. Борошно із сіллю двічі просіяти через сито в окрему миску. Родзинки із сухофруктами скласти в невелику ємність і залити окропом на 15 хвилин.
- Потім вбити яйця в миску і почати збивати міксером. Не перестаючи збивати, всипати тонкою струйкою цукор із ванільним цукром. Збивати яйця до утворення пишної світлої маси (4-5 хвилин на високій швидкості).
- Потім додати коньяк, терту цедру, дріжджову опару для тіста і перемішати ложкою до однорідності. Потім поступово підмішати борошно, м'яке вершкове масло і вимішати до однорідності. Вимішувати тісто близько 5 хвилин міксером на низькій швидкості (за допомогою насадок для тіста) або 10 хвилин руками.
- Потім вмішати в нього родзинки і скласти кілька разів конвертом, загортаючи краї тіста в центр. Велику миску змастити олією, покласти в неї кулю тіста і натягнути зверху харчовою плівкою.
- Залишити дріжджове тісто для італійської паски на 3-4 години в теплому місці (35-40С). Тісто має збільшитися приблизно втричі. Після цього приготувати форми для пасок (змастити їх олією).
- Тісто з миски викласти на присипаний борошном стіл і кілька разів скласти його конвертом. Розкласти тісто по формах, займаючи близько 1/3 об'єму форми, змастити поверхню паски розтопленим вершковим маслом і залишити в теплі. Тісто для італійської паски має піднятися до країв форми, тобто збільшитися втричі.
- Розігріти духовку до 160/180С, у невеликій ємності з'єднати одне яйце та 1-2 ложки молока, збити виделкою до однорідності. Змастити поверхню пасок яєчною сумішшю і відправити в розігріту духову шафу.
- Випікати італійську паску Панеттоне близько 45 хвилин до рум'яності. Потім вийняти форми з пасками і залишити на 20 хвилин остигати. Обережно вийняти паски з формочок і прикрасити глазур'ю з посипкою (або на свій смак).
- Дати застигнути глазурі, нарізати великодню паску Панеттоне порційними шматочками і подавати до столу. Приємного чаювання!
Цікавий факт: Італійська паска Панеттоне є одним із найвідоміших десертів Італії та стала символом Різдва і Великодня. Її приготування потребує терпіння, але смак і аромат цього кулінарного шедевру варті всіх зусиль. Він додає святкового настрою та збагачує стіл неповторними смаковими відчуттями. Спробуйте приготувати цю італійську паску та потіште своїх близьких особливими ласощами!