Вірменський лаваш у домашніх умовах

Вірменський лаваш у домашніх умовах
3.7
(8)
Метод: На плиті
Час приготування: 30 хв.
Кухня

Інгредієнти:

  • 3 скл. пшеничного борошна
  • 1 скл. гарячої питної води
  • 0,5 ст.л солі

Рецепт приготування:

  1. Розчиніть сіль у гарячій (але не кип'яченій!) воді.
  2. Просійте борошно у глибоку миску та зробіть в ній поглиблення.
  3. Влийте розсіл у воронку, однією рукою, а другою замішуйте тісто.
  4. Перемішуйте його до тих пір, поки тісто не стане еластичним і перестане липнути до рук.
  5. Накрийте тісто серветкою і залиште на півгодини.
  6. Відділіть від загальної маси невеликі шматочки, розміром з яйце.
  7. Розкачайте в тонкий пласт і викладіть на суху, розігріту сковороду.
  8. Перевертайте, коли нижня частина підрум'яниться.
  9. Готовий лаваш кладіть на рівну поверхню, збризніть питною водою з пульверизатора.
  10. Накрийте готовий лаваш  серветкою або кухонним рушником і повторюйте процедуру з рештою тіста.

Гарячі лаваші складіть стопкою, як млинці. Їх можна подавати до обіду чи використовувати для різноманітних рулетів та закусок. Як жидку основу для тіста можна використовувати прокисле молоко, що робить тісто м'якшим та еластичнішим, а також дозволяє використати продукт, який інакше б довелося викинути.

Цікавий факт:

Лаваш не тільки популярний у Вірменії, але й є частиною культурної спадщини та повсякденного життя багатьох країн Близького Сходу та Центральної Азії. Він несе в собі історію та традиції, зберігаючись як основний вид хліба на протязі століть. Сучасні кухарі експериментують з різними начинками та способами подачі лаваша, перетворюючи його на справжнє мистецтво.