Солодкі пиріжки з морквою та горіхами: рецепт, який вас здивує!
Кухня
Інгредієнти:
Дріжджове тісто для пиріжків із морквою:
- 600 гр борошна
- 300 гр сметани
- 2 яйця
- 4 ст.л. чистої води
- 2-2,5 ст.л. цукру
- 2 ч.л. сухих дріжджів без гірки (7-8 гр)
Морквяна начинка для пиріжків:
- 400-500 гр моркви
- 150 гр волоських горіхів (очищених)
- 4-5 ст.л. меду (можна замінити цукром)
- 50 гр вершкового масла
- пів-ч.л. меленої кориці
- + 1 яйце
Спосіб приготування:
- Воду підігріти до теплої температури (35-40С), додати цукор із дріжджами та розмішати їх до повного розчинення. Залишити дріжджову суміш на 10-15 хвилин у теплі до появи пінної "шапочки".
- Яйця залишити на 5-10 хвилин у теплі, сметану вийняти з холодильника і залишити в кімнатній температурі. Збити яйця міксером до утворення піни. Не перестаючи збивати яйця, всипати тонкою цівкою цукор і продовжувати збивати ще 5 хвилин.
- Збиваючи яєчну масу, влити тонкою цівкою сметану і змішувати міксером до однорідної консистенції. Поступово підмішати до яєчно-сметанної маси просіяне борошно і вимісити однорідне м'яке тісто, накрити його легким вологим рушником.
- Залишити дріжджове тісто для пиріжків у теплому місці (35С) на годину. Тим часом приготувати начинку з моркви для пиріжків. Морквину очистити від шкірки і натерти на крупній тертці. Горіхи почистити, подрібнити й обсмажити на сухій сковороді до появи приємного аромату.
- У каструлі з товстим дном або глибокій сковороді розтопити вершкове масло. Скласти моркву в сковороду з розігрітим вершковим маслом і перемішати. Тушкувати моркву близько 5хв6ут на середньому вогні, помішуючи, до м'якості.
- Потім додати в сковорідку мед/цукор, корицю, горіхи і перемішати. Зняти сковороду з вогню і накрити кришкою, залишити до повного охолодження. Тісто, що підійшло, розділити на рівні за розміром шматочки і скачати з них кульки.
- Кожну кульку розкатати в корж, покласти в середину трохи морквяної начинки. З'єднати і защипати краї кружка тіста так, щоб начинка опинилася всередині. Надати пиріжку овальної форми і викласти на застелене пергаментним папером деко. Таким чином зліпити пиріжки з тіста, що залишилося, і начинки.
- Духовку розігріти до 180/200С, залишити на 15 хвилин пиріжки в теплі (близько 35С), щоб вони збільшилися в розмірах. Яйце збити виделкою або вінчиком і змастити ним поверхню пиріжків, відправити деко в духовку.
- Випікати пиріжки з морквою близько 15 хвилин до рум'яності. Вийняти деко, перекласти готові пиріжки на тарілку, а на застелене деко викласти наступну партію, відправити їх запікатися до готовності.
- Пиріжки з морквою і горіхами можна подавати до столу в гарячому або в охолодженому вигляді. Смачного!