Смакова насолода: Пиріг із кислим молоком і свіжим лимоном
Кухня
Інгредієнти:
- 0,5 л простокваші
- 450 гр борошна
- 250 гр вершкового масла
- 4 яйця
- 200 гр цукру
- 150 гр сметани 20%
- половина лимона (цедра)
- 1/4 ч.л. соди
Рецепт:
- Борошно просіяти через сито разом з борошном (залишити близько 75 гр для крему), сіллю і содою, розмішати. Масло натерти на крупній тертці, додати до борошняної суміші і гарненько розтерти все руками в крихту. Додати 120 гр цукру і знову розтерти.
- Вбити в тісто одне яйце і вимісити його до гладкості. Обернути кулю пісочного тіста харчовою плівкою і відправити в холодильник на півгодини. Жовтки яєць, що залишилися, відокремити від білків, з'єднати в мисці й залишити при кімнатній температурі. Білки поки прибрати в холодильник.
- Цедру половини лимона натерти на дрібній тертці. Простоквашу та сметану вийняти з холодильника, залишити в кімнатній температурі. Жовтки збити міксером із цукром, що залишився, до пишності (3 хвилини).
- Потім підмішати вінчиком борошно, що залишилося, і вимішати масу до однорідності. Збиваючи отримане "тісто" міксером, влити до нього тонкою цівкою простоквашу і сметану, збивати все до рівномірного кольору.
- Додати терту цедру, ванільний цукор і перемішати. Білки вийняти з холодильника і збити міксером до стійких піків, підмішати їх до крему з простокваші. Духовку розігріти до 200С, форму для випічки змастити шматочком вершкового масла або застелити пергаментним папером.
- Тісто викласти у форму і рівномірно розподілити його пальцями по всьому дну, сформувати високі бортики. Відправити форму в розігріту духову шафу.
- Випікати пиріг із кремом із кислого молока приблизно півгодини до готовності. Вийняти форму і залишити її остигати. Потім прикрасити десерт за смаком, нарізати його порційними шматочками. Пиріг із простокваші смачний і в теплому, і в охолодженому вигляді. Смачного!