Вареники з капустою на пост: ситний рецепт
Кухня
Інгредієнти:
Тісто для вареників з капустою:
- 350 гр борошна
- 150 мл чистої води
- 1 ст.л.олії
- 1/3 ч. л. солі
Начинка для вареників:
- 0,5 кг білокачанної капусти
- 150 гр моркви
- 1 цибулина
- сіль, перець за смаком
Рецепт приготування страви:
- Борошно просіяти в миску із сіллю та розмішати, зробити в центрі поглиблення. Воду підігріти до теплої температури, додати олію і розмішати. Безперервно підсипаючи борошно з країв, влити в поглиблення теплу рідину.
- Вимісити м'яке тісто, що не липне до рук, щільно обгорнути його харчовою плівкою і прибрати в холодильник на годину. Тим часом приготувати начинку із капусти для пісних вареників.
- Цибулю очистити і дрібно нарізати, моркву очистити та натерти на великій тертці. Капусту дуже дрібно нашаткувати. У глибоку сковороду влити 3 ст. рослинної олії і викласти цибулю. Смажити його на невеликому вогні, помішуючи до золотистого кольору.
- Потім додати в сковороду моркву і обсмажувати овочі ще кілька хвилин до м'якості, помішуючи лопаткою. Приблизно третину овочевої засмажки перекласти на окрему тарілку, в сковороду влити ложку рослинної олії і скласти туди подрібнену капусту.
- Обсмажувати її на середньому вогні приблизно 10 хвилин, помішуючи. Потім влити 50 мл окропу, перемішати і гасити до повного випаровування. Знову влити 50 мл окропу і готувати капусту із засмажкою до випаровування рідини, помішуючи лопаткою.
- Таким чином вливати окроп у міру випаровування води, готувати капустяну начинку в межах 40 хвилин на невеликому вогні до м'якості. Ближче до кінця приготування посолити та поперчити начинку до смаку.
- Зняти сковороду з вогню, накрити кришкою і залишити щонайменше на 15-20 хвилин остигати. Тісто для вареників вийняти з холодильника, вийняти з плівки та розкатати у тонкий пласт близько 3 мм завтовшки.
- Вирізати із пласта тіста кружки склянкою 6-8 мм у діаметрі. Покласти одну половину кожного кола по 1 ч.л. начинки, накрити вільним тістом, щільно з'єднати та защипати краї. Викласти вироби із тіста з начинкою на поверхню, присипану борошном.
- У каструлі закип'ятити близько 1 л води, посолити і додати лавровий лист (не обов'язково). Всипати в киплячу підсолену воду вареники з капустою і варити приблизно 5 хвилин після закипання.
- Злити воду з вареників і перекласти на тарілку, заправити олією, додати овочеву засмажку і перемішати. Смачного!
Ці вареники з капустою на пост є не тільки ситною, але й корисною стравою. Капуста - це один з найбільш корисних овочів, вона містить велику кількість вітамінів та мінералів, а морква - це джерело бета-каротину, який є потужним антиоксидантом. Вареники з капустою - це чудовий вибір для тих, хто хоче поїсти ситну та корисну страву під час посту.