Хурму вимити, видалити листя з плодоніжками та нарізати плоди невеликими шматочками приблизно однакового розміру. Якщо є тверді кісточки - їх потрібно видалити.
В каструлю налити чисту воду, додати цукор і поставити на вогонь. Помішуючи, довести сироп до кипіння і додати нарізану хурму.
Готувати варення з хурми, періодично помішуючи, на помірному вогні близько 50 хвилин.
Потім додати до варення лимонну кислоту, ванілін і ретельно перемішати.
Банки та кришки стерилізувати будь-яким зручним для вас способом (на пару, у духовці або мікрохвильовій печі).
Розкласти по банках гаряче варення і закатати кришками. Перевернути банки догори ногами, укутати ковдрою та залишити в такому положенні до повного охолодження.
Варення з хурми зберігається в темному прохолодному місці до 1 року.