Рецепт вертути з яблуками

Рецепт вертути з яблуками
5.0
(10)
Час приготування: 60 хв.
Кухня

Інгредієнти:

Тісто для вертути з яблуками:

  • 330-340 гр борошна
  • 100 мл рослинної олії
  • 7-8 ст.л. чистої води (крижаної)
  • 1 яйце (можна замінити 2-3 ст.л. чистої води)
  • пів ч.л. солі

Яблучна начинка для вертути:

  • 300 гр яблук
  • 60 гр цукру
  • 1 ст.л. панірувальних сухарів
  • 1 ст.л. лимонного соку
  • пів ч.л. кориці
  • + яйце для змащення (не обов'язково)

Рецепт приготування страви:

  1. Яйце (або трохи води) збити виделкою із сіллю до її майже повного розчинення. Олію трохи підігріти до трохи теплого стану. Борошно просіяти в миску через сито, у центрі зробити невелике заглиблення і влити туди яєчну суміш або солону воду, ретельно розмішати.
  2. Потім знову зробити в центрі заглиблення і влити туди половину олії, перемішати. Потім влити по ложці дуже холодну воду і знову перемішати. Не перестаючи вимішувати тісто рукою, влити в нього тонкою цівкою рослинну олію, що залишилася.
  3. Вимісити м'яке й еластичне тісто, скрутити з нього кулю й обернути харчовою плівкою. Тісто для вертути з яблуками має настоятися півгодини в кімнатній температурі. Тим часом приготувати начинку з яблук для вертути.
  4. Яблука вимити, розрізати навпіл і очистити від серцевини. Натерти яблука разом зі шкіркою на крупній тертці в миску, додати цукор, лимонний сік і перемішати. Скласти яблучну начинку в сито, закріпити під ним миску і залишити терті яблука стікати від соку на 15 хвилин у кімнатній температурі.
  5. Через зазначений час перекласти яблучну масу в миску, додати панірувальні сухарі, мелену корицю і перемішати. Розкачати тісто в тонкий прямокутний пласт (зі сторонами близько 30*40 см), викласти поверх нього начинку.
  6. Духовку розігріти до 180С, деко або форму застелити пергаментним папером. Із пласта тіста з яблуками обережно згорнути рулет і загорнути його по спіралі (під час згортання рулету в спіраль притримуйте рукою місця вигину, щоб тісто не розірвалося). Перекласти яблучну вертуту на деко.
  7. Яйце збовтати виделкою і змастити ним згорнутий рулет, потім відправити його запікатися. Якщо ви готуєте пісний варіант вертути з яблуками, можна змішати в невеликій ємності 2 ст.л. чистої води з 1 ст.л. цукру і ретельно розмішати. Отриманою сумішшю змастити поверхню рулету і відправити його в розігріту духовку.
  8. Випікати вертуту з яблуками в духовці близько 25-30 хвилин до рум'яності. Потім прикрити верх пирога фольгою і запікати його ще 15 хвилин. Через зазначений час вийняти деко і залишити на 10-15 хвилин.
  9. Через зазначений час зняти фольгу і перекласти листковий рулет на тарілку, прикрасити його на свій смак і нарізати порційними шматочками. Вертута з яблуками смачна і в гарячому, і в охолодженому вигляді. Приємного чаювання!

Вертута з яблуками - це чудовий варіант випічки для осінніх днів, коли яблука на ринках свіжі та ароматні. Цей десерт має неперевершений смак і виглядає дуже апетитно. Його можна подавати як головну страву на сніданок або як солодкий десерт після обіду.