Творожна паска з заварним кремом
Кухня
Інгредієнти:
- 1 кг сиру
- 250 г вершкового сиру (Маскарпоне), можна замінити сметаною 30-35%
- 250 мл вершків 30-35%
- 200 гр цукру
- 6 яєчних жовтків
- 100 гр родзинок
- 100 гр сушеної вишні/полуниці/журавлини або інших сухофруктів (можна замінити цукатами)
- 50 гр будь-яких горіхів
- 50 мл рому, горілки, коньяку чи віскі
- 2 ст. чистої води
- 15 гр ванільного цукру
- дрібка шафрану
Рецепт приготування страви:
- Сир щільно обгорнути 3 шарами марлі, покласти в сито і поставити зверху гніт близько 1 кг. Закріпити сито над мискою, куди стікатиме рідина і залишити сир на добу в холодильнику.
- Всі сухофрукти з родзинками промити, при необхідності порізати на шматочки, скласти в миску і залити алкоголем. Перемішати, накрити кришкою та відправити миску на ніч у холодильник.
- Приблизно 800 гр сухого сиру протерти через сито або пропустити через м'ясорубку.
- Шафран залити 1 ложкою окропу, настояти протягом півгодини. Отриманий шафрановий настій процідити в окрему ємність.
- У каструлі з'єднати жовтки з половиною цукру та ванільним цукром, збити міксером до однорідності.
- Влити тонкою цівкою вершки і шафрановий настій, всипати борошно і збивати ще 1-2 хвилини на високій швидкості.
- Поставити каструлю на невеликий вогонь і проварити крем до загусання, помішуючи безперервно, але не доводячи до кипіння.
- Зняти каструлю з вогню, накрити кришкою та залишити на годину.
- Злити алкоголь із сухофруктів і просушити їх серветкою.
- Холодний маскарпоне збити з цукром, що залишився (100 гр) до повного розчинення цукру міксером.
- Збиваючи крем із маскарпоне, влити до нього поступово заварний крем та змішувати до однорідного стану.
- Додати протертий сир, подрібнені горіхи, цукати, сухофрукти і ретельно перемішати.
- Друшляк або форму застелити двома шарами марлі, викласти туди сирну масу і поставити тарілку, зверху покласти гніт близько 1,5 кг.
- Закріпити друшляк або форму над мискою, куди стікатиме зайва волога і відправити її в холодильник.
- Сирна паска із заварним кремом повинна настоятися в холоді не менше 2 діб. Через вказаний час зняти гніт і перекласти паску на тарілку. Смачного!
Цікавинки про паску:
- Традиційно творожну паску готують з високої жирності творогу, який надає їй характерної м'якоті та смаку.