Турецький десерт із манки: ніжний смак Туреччини

Турецький десерт із манки: ніжний смак Туреччини
4.5
(8)
Метод: На плиті
Час приготування: 60 хв.
Кухня

Інгредієнти:

  • 1 л молока
  • 400 гр цукру (+ 6 ст.л. для карамелі)
  • 200 гр манки
  • 3 яйця
  • 100 гр горіхів (підійдуть фісташки, фундук, волоські горіхи, арахіс або мигдаль)
  • 1 лимон (+ цедра одного лимона)

Рецепт приготування страви:

  1. Яйця вбити в миску і залишити в кімнатній температурі на 10 хвилин. Лимон ретельно вимити, обсушити, зняти з нього цедру і натерти на дрібній тертці. Цедру другого лимона також натерти на тертці. У турецькому рецепті використовується цедра 3-х лимонів, тобто ви також можете додати більше цедри. З м'якоті лимона вичавити весь сік, процідити його через сито від м'якоті та кісточок.
  2. Почати збивати яйця міксером. Не перестаючи збивати, всипати тонкою цівкою цукор і збивати 3-5 хвилин до утворення пишної світлої маси. Помішуючи яєчну масу вінчиком, всипати тонкою цівкою манку і вимішати до повної однорідності.
  3. Через кілька хвилин перекласти манне тісто в каструлю і поставити на вогонь. Влити тонкою цівкою в каструлю молоко, при цьому безперервно помішуючи манну масу. Після закипання додати терту цедру лимонів.
  4. Проварити манну кашу протягом 10-15 хвилин до загустіння. Зняти каструлю з вогню і накрити харчовою плівкою або кришкою. В окрему невелику каструлю влити лимонний сік, додати 6 ложок цукру і поставити на вогонь.
  5. Помішуючи, довести лимонний сік до кипіння. Проварити сироп протягом 2-3 хвилин, помішуючи, до бурштинового кольору і невеликого загустіння. Вилити сироп у форму невеликого розміру, рівномірно розподілити по всьому дну і змастити близько 2 см бортиків.
  6. Вилити у форму манну масу, розрівняти поверхню. Накрити форму харчовою плівкою, дати повністю охолонути і прибрати в морозилку. Турецький десерт із манки має настоятися в морозилці не менше 6 годин, краще - 8.
  7. Потім вийняти форму і поставити її в холодильник на годину. Горіхи за необхідності очистити від шкірки. Фісташки та фундук просто дрібно порізати. Мигдаль залити на хвилину окропом, потім злити воду й очистити горіхи від шкірки. Волоські горіхи дрібно порізати й обсмажити на сухій сковороді.
  8. Арахіс потрібно обсмажити на сухій пательні, потім остудити й очистити від шкірки. Вийняти форму з холодильника, перевернути десерт на тарылку і посипати подрібненими горіхами. Нарізати турецький десерт із манки порційними шматочками і подавати до столу. Приємного чаювання!

Десерти завжди привертають увагу та роблять столицю особливою. Турецька кухня має безліч чудових страв, а цей десерт - одна з найулюбленіших. Його ніжна текстура та цитрусовий смак доповнюються хрусткими горіхами, створюючи справжню симфонію смаку. Спробуйте цей рецепт і відчуйте себе справжнім шеф-кухарем, який подорожує кулінарним світом.