Тістечко Наполеон: смак, що запам'ятається

Тістечко Наполеон: смак, що запам'ятається
4.2
(7)
Час приготування: 150 хв.
Кухня

Інгредієнти:

Тісто:

  • 600 г борошна
  • 250 г маргарину
  • 120 мл чистої води
  • 1 яйце
  • 1 ч.л. оцту 9%
  • ¼ ч.л. солі

Крем для тістечка:

  • 750 мл молока
  • 400 г цукру
  • 5 яєць
  • 250 г вершкового масла
  • 5 ст.л. борошна
  • 20 г ванільного цукру

Рецепт приготування:

  1. Просійте борошно через сито в миску. Натріть охолоджений маргарин на крупній терці і розітріть борошняну суміш руками в крихту.
  2. Вбийте яйце в невелику ємність і збийте вінчиком або виделкою з оцтом та водою.
  3. У центрі борошяної крихти зробіть углублення і поступово влийте туди яєчну суміш, постійно додаваючи борошно з країв миски. Вимісіть тісто до однорідної, гладкої консистенції.
  4. Розділіть тісто на 10 рівних частин, накрийте плівкою і відправте в холодильник на годину.
  5. Для крему: влийте половину молока у каструлю, поставте на вогонь і додайте приблизно 120-130 г цукру. Помішуючи, доведіть підсолоджене молоко до закипання і відразу знизьте вогонь.
  6. Розділіть яйця на білки та жовтки. Вбийте жовтки в окрему миску та збийте міксером на середній швидкості. Додайте до жовтків залишок цукру, просіяне борошно та решту молока (250 мл). Збивайте до однорідної консистенції.
  7. Влийте збиту масу тонкою цівкою в кипляче молоко, постійно помішуючи. Варіть крем до легкого загущення, постійно помішуючи (не доводьте до кипіння). Зняти з вогню, накрити кришкою та залишити охолонути.
  8. Вершкове масло вийміть з холодильника та залиште на 30 хвилин при кімнатній температурі.
  9. Вийміть тісто з холодильника та розігрійте піч до 180С. Застеліть деко пергаментнім папером. Розкатайте один шматок тіста в тонкий прямокутник або квадрат, обріжте зайві краї (використовуючи форму потрібного діаметра), проколіть його в декількох місцях виделкою та відправте деко до печі.
  10. Випікайте корж для Наполеона близько 8 хвилин до золотистого кольору. Тим часом розкатайте, обріжте та проколіть другий шматок тіста. Вийміть деко, перекладіть корж на решітку або тарілку, на пергамент покладіть розкатане тісто та відправте його до печі до готовності.
  11. Таким чином розкатайте та випікайте всі інші шматки тіста, складайте готові коржі стопкою. У кінці викладіть на деко обрізки тіста та відправте їх підсушуватися на 5 хвилин. Вимкніть піч та залиште деко з обрізками охолонути всередині. Якщо обрізків тіста виявиться мало, можна подрібнити один з коржів.
  12. Розтоплене вершкове масло збийте міксером з ванільним цукром до утворення повітряної кремової маси. Не перестаючи збивати масляний крем, додайте до нього ложкою охолодженого заварного крему та добре збийте після кожного додавання.
  13. Змастіть поверхню кожного коржа отриманим кремом та складіть їх стопкою. Обрізки тіста можна подрібнити та використати їх як прикрасу.
  14. Для кращого смаку і текстури тістечка Наполеон, краще залишити в холодильнику на кілька годин або навіть на ніч. Так коржі просочаться ароматами та стануть ще м'якшими.