Шоколадний торт
Кухня
Інгредієнти:
Коржі для шоколадного торта:
- 200 гр цукру
- 160 гр борошна
- 120 мл молока
- 60 гр чорного шоколаду
- 1 яйце (+ жовток)
- 50 гр вершкового масла
- 50 мл чистої води
- 10 гр ванільного цукру (або 1 гр ваниліну)
- 3/4 ч.л. соди
- 1/3 ч.л. солі
Шоколадний крем для торта:
- 200 гр чорного шоколаду (найкраще гіркого)
- 200 гр цукрової пудри
- 150 мл вершкового крему 30-35% (можна замінити на сметану 25-30%)
- 120-130 гр вершкового сиру (наприклад, Філадельфія)
- 80 гр вершкового масла
- 3 ст. л. какао-порошку
- 50-60 мл коньяку та 30 мл кави
Рецепт приготування:
- Просіяти борошно разом з сіллю та содою у миску, ретельно перемішати і створити заглиблення.
- Розбити шоколад на дрібні кусочки і покласти в миску разом з жовтком, половиною цукру та половиною молока.
- Поставити миску з шоколадною сумішшю на водяну баню і довести її до повного розчинення усіх інгредієнтів (але не до кипіння). Відокремити білок від жовтка та поставити в холодильник (жовток залишити в кімнатній температурі). Розтануте вершкове масло збити міксером до пухкості.
- Заливаючи поступово, тонкою цівкою, решту цукру у збите масло, продовжувати збивати ще кілька хвилин, доки цукор повністю не розчиниться. Додати третину борошняної суміші до масляного крему та добре перемішати лопаткою до однорідної консистенції. Потім додати залишок молока та знову перемішати.
- Додати до тіста половину залишку борошняної суміші, перемішати, додати чисту воду та безперервно помішуючи тісто, всипати залишок борошняної суміші. Додати до тіста шоколадну масу, розтоплену на водяній бані, та добре перемішати.
- Розігріти духовку до 180С, змастити форму для випічки шматком вершкового масла та присипати борошном.
- Рівномірно розподілити тісто у формі для випічки та поставити в духовку на 25-30 хвилин, доки коржі не зарум'яняться та не будуть готові.
- Для приготування крему розтопити шоколад в мікрохвильовці або на водяній бані, додати до нього вершкове масло та готувати на водяній бані, поки маса не стане однорідною.
- Додати до шоколаду суміш вершкового крему та цукрової пудри та готувати на водяній бані, періодично помішуючи, поки маса не згладиться.
- Додати до крему коньяк та каву та добре перемішати.
- Дати крему остудитися до кімнатної темпператури та збити його міксером на пухку та однорідну консистенцію.
- Покласти перший корж на велике блюдо, зверху нанести на нього одну третину крему. Потім покласти на це другий корж та знову нанести на нього одну третину крему. Нарешті, покласти третій корж та залишок крему на його поверхню. Рівномірно розподілити крем за допомогою шпателька або ножа.
- Прибрати торт в холодильник на кілька годин або на ніч, щоб він просочився смаком та затвердів.
- Прикрасити торт за бажанням: порізати шматочки свіжого фрукту (наприклад, полуниці або малини) та розкласти їх по поверхні торту, прикрасити цукровою пудрою або шматочками шоколаду.