Старовинний рецепт бабусі: млинці на кулеші
Кухня
Інгредієнти:
- 850 мл молока
- 0,5 л чистої води
- 0,5 кг борошна
- 200 гр манної крупи
- 2 яйця
- 100 гр пшона
- 1 ст. рослинного масла
- 8 гр сухих дріжджів
- 1 ч. л. солі без гірки
- пів-ч.л. соди
- пів-ч.л. цукру
Рецепт приготування страви:
- У каструлі закип'ятити 500 мл води, додати пів-ч. солі і розмішати, тим часом промити пшоно в ситі під струменем холодної води.
- Всипати промите пшоно в киплячу підсолену воду і зварити пшоняний куліш до готовності (вода майже повністю повинна вбратися) при слабкому кипінні води, періодично помішуючи його ложкою.
- Коли каша буде готова (приблизно 20-25 хвилин після закипання) зняти каструлю з вогню і накрити її кришкою.
- В окрему миску всипати манку і безперервно помішуючи її вінчиком або ложкою, влити тонкою цівкою 300-350 мл теплого молока.
- Потім додати в манну масу сире яйце, олію, сіль, цукор і ретельно розмішати до однорідності.
- Остудити кашу до теплої температури, а манку залишити набухати в молоці на 15-20 хвилин.
- Поєднати теплу пшоняну кашу з манною масою і добре перемішати.
- В окремій ємності змішати близько 70-80 мл теплого молока (40С) з дріжджами та щіпкою цукру.
- Залишити рідину на 15 хвилин у теплому місці (30-35С) до утворення пінної "шапочки".
- Потім додати дріжджі з молоком у куліш з манкою і розмішати.
- Поступово ввести до отриманої маси борошно, вимісити густе тісто.
- Залишити тісто на кулеші для млинців на 8-10 годин при кімнатній температурі, накривши харчовою плівкою або легким та вологим рушником.
- Натомість можна залишити пшоняне тісто на кілька годин у теплі (30-35С), раз на 1-2 години обминаючи його руками.
- Тісто має піднятися у 2-3 рази. Розвести дріжджове тісто, що піднялося, молоком, що залишилося (близько 350 мл) теплої температури, розмішати до однорідної консистенції.
- В окремій мисці збовтати вінчиком чи вилкою яйця, влити суміш у тісто, перемішати.
- Соду погасити кількома краплями оцту, додати до решти інгредієнтів і ще раз перемішати, залишити все на 20 хвилин при кімнатній температурі.
- Сковороду змастити олією, жиром і поставити на сильний вогонь.
- На розпечену сковороду влити трохи тіста і рівномірно розподілити його по всьому дну (тісто не розмішувати, а обережно набирати ополоником знизу догори).
- Смажити млинці на кулеші близько 1 хвилини з кожного боку до золотистого кольору.
- Перекласти млинець на тарілку, просмажити наступну порцію тіста до готовності, перекласти на тарілку (сковороду більше змащувати нічим не потрібно).
- Таким чином просмажити всі інші млинці і скласти стопкою, за бажанням можна кожен млинець змащувати вершковим маслом і посипати цукром.
- Подавати готові млинці на кукурудзяному кулеші до столу теплими, можна додати солодку/несолодку начинку за смаком або полити згущеним молоком, варенням, медом і т.д.. Смачного!
Цікаво знати, що в стародавні часи млинці на кулеші готували в основному в Україні. У процесі варіння пшона вода випаровувалася, тому на кулеші зберігався лише її аромат та корисні властивості. Сьогодні млинці на кулеші стали менш поширеними, але залишаються улюбленим стравою багатьох гурманів. Вони ідеально підходять для сніданку або обіду, особливо в поєднанні з медом, варенням, сиром або сметаною. Насолоджуйтеся старовинним рецептом та варіюйте його за своїм смаком!