Пасхальні булочки з сухофруктами: рецепт з Америки та Європи
Кухня
Інгредієнти:
- 600 гр борошна
- 300 мл молока
- 200 гр сухофруктів (наприклад родзинки, курага, журавлина, чорнослив, фініки, сушена вишня, ананас і т.д.)
- 2 яйця
- 60 гр вершкового масла
- 2 ст. цукру
- 1 ст. меленої кориці
- 7 гр сухих дріжджів
- 1 ч. л. солі
- пів-ч.л. меленого мускатного горіха
Біле тісто для малюнку на великодніх булочках:
- 80 гр борошна
- 75 мл молока
- 50 гр цукру
- 1 ст. вершкового масла
- 1/4 ч. л. розпушувача
- + кленовий сироп або рідкий мед для змащування булочок
Рецепт приготування страви:
- Яйця заздалегідь вийняти з холодильника і залишити при кімнатній температурі на 15-20 хвилин, вершкове масло порізати на шматочки і залишити на цей же час у теплі.
- У миску просіяти через сито борошно із сіллю, корицею, сіллю, сухими дріжджами та розмішати.
- Яйця вбити в миску та збити вилкою до однорідної консистенції. Не перестаючи збивати яйця, влити тонкою цівкою тепле молоко.
- Помішуючи суху суміш, долити до неї теплу молочну суміш і вимісити густе тісто.
- Додати вершкове масло, при необхідності можна додати зовсім небагато теплого молока і вимішувати тісто руками ще близько 5 хвилин.
- Перекласти тісто в миску, змащену олією і накрити легким і вологим рушником, залишити на годину в теплому місці (30-35С).
- Сухофрукти залити теплою водою та залишити на час підняття тіста (приблизно на годину).
- Злити воду, порізати великі фрукти невеликими шматочками, додати дріжджове тісто для здобних булочок і добре вимісити руками.
- Повернути тісто в миску, накрити рушником або харчовою плівкою та залишити ще на півгодини у теплі.
- Через зазначений час розділити тісто на рівні за розміром шматочки (близько 18 штук), сформувати кульку з кожного шматочка руками, змащеними олією.
- Викласти кульки на деко, застелений пергаментним папером на великій відстані один від одного, злегка притиснути кульки зверху долонею.
- Зробити зверху кожної булочки хрестоподібний надріз гострим ножем.
- Залишити великодні булочки на 40-45 хвилин у теплі для підйому.
- В окремій мисці з'єднати ложку вершкового масла, що підтало, з цукром і ретельно розтерти вилкою.
- Влити в отриману масу кілька столових ложок теплого молока і знову розтерти до однорідності.
- Всипати борошно з розпушувачем і добре перемішати.
- Поступово влити молоко, що залишилося, і ще раз перемішати.
- Наповнити отриманим тістом кондитерський мішок або пакет зі зрізаним куточком і нанести тісто на кожну булочку у формі хреста вздовж розрізу.
- Розігріти духовку до 200С і поставити туди деко.
- Випікати великодні булочки до рум'яного кольору приблизно 20 хвилин.
- Вийняти деко з духовки, змастити гарячі булки патокою, кленовим сиром або дуже тонким шаром рідкого меду, залишити до повного охолодження. Приємного чаювання!
Цікавинки: Пасхальні булочки з сухофруктами - це традиційна страва, яка зустрічається в різних країнах світу. У кожній країні є свій власний рецепт, який часто передається з покоління в покоління. Наприклад, у Великобританії пасхальні булочки називають "hot cross buns" та мають на верху крестик з білого тіста, що символізує Хрест. У Греції пасхальні булочки називають "tsoureki" та мають унікальну форму вигнутого тіста. У Фінляндії пасхальні булочки мають назву "pasha" та їх роблять на кокосовому молоці з різними начинками.