Пасхальні булочки з сухофруктами: рецепт з Америки та Європи

Пасхальні булочки з сухофруктами: рецепт з Америки та Європи
4.0
(8)
Метод: В духовці
Підійде: Банкет
Час приготування: 120 хв.
Кухня

Інгредієнти:

  • 600 гр борошна
  • 300 мл молока
  • 200 гр сухофруктів (наприклад родзинки, курага, журавлина, чорнослив, фініки, сушена вишня, ананас і т.д.)
  • 2 яйця
  • 60 гр вершкового масла
  • 2 ст. цукру
  • 1 ст. меленої кориці
  • 7 гр сухих дріжджів
  • 1 ч. л. солі
  • пів-ч.л. меленого мускатного горіха

Біле тісто для малюнку на великодніх булочках:

  • 80 гр борошна
  • 75 мл молока
  • 50 гр цукру
  • 1 ст. вершкового масла
  • 1/4 ч. л. розпушувача
  • +  кленовий сироп або рідкий мед для змащування булочок

Рецепт приготування страви:

  1. Яйця заздалегідь вийняти з холодильника і залишити при кімнатній температурі на 15-20 хвилин, вершкове масло порізати на шматочки і залишити на цей же час у теплі.
  2. У миску просіяти через сито борошно із сіллю, корицею, сіллю, сухими дріжджами та розмішати.
  3. Яйця вбити в миску та збити вилкою до однорідної консистенції. Не перестаючи збивати яйця, влити тонкою цівкою тепле молоко.
  4. Помішуючи суху суміш, долити до неї теплу молочну суміш і вимісити густе тісто.
  5. Додати вершкове масло, при необхідності можна додати зовсім небагато теплого молока і вимішувати тісто руками ще близько 5 хвилин.
  6. Перекласти тісто в миску, змащену олією і накрити легким і вологим рушником, залишити на годину в теплому місці (30-35С).
  7. Сухофрукти залити теплою водою та залишити на час підняття тіста (приблизно на годину).
  8. Злити воду, порізати великі фрукти невеликими шматочками, додати дріжджове тісто для здобних булочок і добре вимісити руками.
  9. Повернути тісто в миску, накрити рушником або харчовою плівкою та залишити ще на півгодини у теплі.
  10. Через зазначений час розділити тісто на рівні за розміром шматочки (близько 18 штук), сформувати кульку з кожного шматочка руками, змащеними олією.
  11. Викласти кульки на деко, застелений пергаментним папером на великій відстані один від одного, злегка притиснути кульки зверху долонею.
  12. Зробити зверху кожної булочки хрестоподібний надріз гострим ножем.
  13. Залишити великодні булочки на 40-45 хвилин у теплі для підйому.
  14. В окремій мисці з'єднати ложку вершкового масла, що підтало, з цукром і ретельно розтерти вилкою.
  15. Влити в отриману масу кілька столових ложок теплого молока і знову розтерти до однорідності.
  16. Всипати борошно з розпушувачем і добре перемішати.
  17. Поступово влити молоко, що залишилося, і ще раз перемішати.
  18. Наповнити отриманим тістом кондитерський мішок або пакет зі зрізаним куточком і нанести тісто на кожну булочку у формі хреста вздовж розрізу.
  19. Розігріти духовку до 200С і поставити туди деко.
  20. Випікати великодні булочки до рум'яного кольору приблизно 20 хвилин.
  21. Вийняти деко з духовки, змастити гарячі булки патокою, кленовим сиром або дуже тонким шаром рідкого меду, залишити до повного охолодження. Приємного чаювання!

Цікавинки: Пасхальні булочки з сухофруктами - це традиційна страва, яка зустрічається в різних країнах світу. У кожній країні є свій власний рецепт, який часто передається з покоління в покоління. Наприклад, у Великобританії пасхальні булочки називають "hot cross buns" та мають на верху крестик з білого тіста, що символізує Хрест. У Греції пасхальні булочки називають "tsoureki" та мають унікальну форму вигнутого тіста. У Фінляндії пасхальні булочки мають назву "pasha" та їх роблять на кокосовому молоці з різними начинками.