Рецепт катлами з маком: смачний десерт на будь-який випадок
Кухня
Інгредієнти:
Тісто для катлами:
- 300-350 гр борошна
- 150 мл молока (можна замінити водою)
- 1 яйце
- 50 гр вершкового масла (можна замінити рослинним)
- 2 ч. л. цукру
- дрібка солі
Макова начинка для катлами:
- 250-300 гр маку
- 150 гр вершкового масла
- 150 гр цукру
Рецепт приготування страви:
- Мак всипати на сковороду і обсмажити на середньому вогні, помішуючи безперервно лопаткою, до появи приємного аромату.
- Зняти сковороду з вогню та пересипати мак в окрему миску, додати до нього цукор і ретельно перемішати, накрити кришкою та залишити на час приготування тіста.
- Вершкове масло розтопити на водяній бані або в мікрохвильовій печі, не доводячи до кипіння (олію підігріти).
- Додати в теплу або гарячу олію сіль, цукор і добре розмішати.
- Розмішуючи масло, влити до нього тонкою цівкою тепле молоко або воду, змішувати до однорідного кольору та консистенції.
- Вбити в отриману рідину сире яйце і збовтати вінчиком.
- Просіяти через сито борошно і поступово ввести його в масляну рідину, вимісити м'яке і еластичне тісто, що не липне до рук.
- Вершкове масло для начинки порізати на шматочки і залишити на 15-20 хвилин в теплі (або трохи розтопити на водяній бані).
- Розкатати тісто на присипаній борошном поверхні в тонкий прямокутний пласт 2-3 мм завтовшки.
- Змастити поверхню тіста вершковим маслом (залишити 1/3 для інших шарів), рівномірно посипати маковою начинкою (залишити близько 1/3 суміші).
- Умовно розділіть прямокутний лист тісту з начинкою на 4 рівні прямокутники (поперек пласта).
- Накрийте крайніми прямокутниками ті, що по центру так, щоб начинка виявилася всередині. Знову змастити пиріг вершковим маслом, посипати маком із цукром і скласти прямокутник навпіл (вздовж).
- Змастити пиріг вершковим маслом, що залишилося, посипати маком з цукром і скласти ще раз навпіл (поперек).
- Духовку розігріти до 180/200С, деко застелити пергаментним папером і перекласти на нього листковий пиріг з маком.
- Змастити поверхню тіста збитим жовтком або трохи підсолодженим молоком і відправити в розігріту духовку.
- Випікати катламу з маком до рум'яної скоринки протягом 25 хвилин.
- Вийняти деко і залишити пиріг остигати як мінімум на 10 хвилин. Нарізати маковий пиріг порційними шматочками, прикрасити на власний смак. Катлама з маком смачна як у теплому, так і в охолодженому вигляді. Смачного!
Цей десерт має дуже цікаву історію - він походить з кухні північно-західної Іспанії, а саме з регіону Наварра. Слово "катлама" походить від слова "катальанський", що вказує на культурний обмін між двома регіонами. Оригінальний рецепт включав у себе яблука та мигдаль, але з часом додавалися інші начинки, включаючи мак.
Катлама з маком є досить простим у приготуванні, але має неперевершений смак та аромат. Застосування маку в цьому рецепті дає десерту особливий смак та корисні властивості. Мак містить багато білка, клітковини, жирів, вітамінів та мінералів, включаючи залізо та кальцій.