Соняшникова халва: домашній рецепт
Кухня
Інгредієнти:
- 400 гр сирого соняшникового насіння (очищеного)
- 200 гр борошна
- 125 гр цукру
- 125 мл рослинної олії (соняшникової)
- 100-120 мл чистої води
Рецепт приготування страви:
- Сковороду, не змащуючи олією, поставити на вогонь і розігріти. Всипати на розігріту сковорідку насіння й обсмажити його протягом 2-3 хвилин, постійно помішуючи. Коли насіння трохи зарум'яниться, зняти сковорідку з вогню, пересипати соняшникове насіння на тарілку і дати повністю охолонути.
- На суху прогріту сковорідку всипати борошно і поставити на помірний вогонь. Обсмажувати борошно на сухій сковороді, помішуючи, до кремового відтінку (1-2 хвилини). Зняти сковорідку з вогню і залишити остигати.
- Остигле соняшникове насіння подрібнити за допомогою блендера або комбайна в дуже дрібну крихту (майже борошно). Додати соняшникову масу до борошна і ретельно перемішати. Приготувати сироп для домашньої халви.
- Воду влити в каструлю і поставити на вогонь. Відразу після закипання додати цукор і розмішати. Проварити сироп при слабкому кипінні кілька хвилин до легкого загустіння. Відразу ж підмішати сироп до соняшникової маси. Влити рослинну олію і вимішати масу до однорідності.
- Викласти халву в силіконову форму або звичайну форму, застелену пергаментним папером. Можна розформувати масу в порційні силіконові формочки.
- Домашня халва має настоятися в морозилці не менше 4 годин. Потім переставити форму в холодильник і залишити її на кілька годин. Вийняти форму і нарізати халву порційними шматочками. Можна подавати соняшникову халву до столу як десерт. Приємного чаювання!
Халва - це традиційна страва багатьох країн, і кожна кухня має свої власні рецепти. В Україні халва з соняшникового насіння є популярною стравою, особливо на свята. Цей домашній рецепт дасть вам змогу насолодитися справжньою українською смакотою власного виробництва.