Буряковий пиріг: ласощі, які підкорять ваші смакові рецептори

Буряковий пиріг: ласощі, які підкорять ваші смакові рецептори
5.0
(11)
Метод: В духовці
Час приготування: 60 хв.
Кухня

Інгредієнти:

  • 4 яйця
  • 300 гр буряка
  • 250 гр волоських горіхів
  • 200 гр журавлини
  • 150 гр цукру (+ 120 гр для журавлини)
  • 150 гр цукрової пудри
  • 150 мл вершків 30-35%
  • 4 ст.л. борошна
  • 1 ст.л. какао-порошку (+ 2 ч.л. для присипання форми)
  • 1 ст.л. розпушувача
  • щіпка солі

Рецепт:

  1. Горіхи почистити, подрібнити качалкою і обсмажити на сухій сковороді до появи приємного аромату. Буряк очистити і натерти на дрібній тертці. Трохи віджати тертий буряк від соку за допомогою сита.
  2. Духовку розігріти до 180С, форму для випічки змастити шматочком вершкового масла і присипати какао-порошком. Жовтки відокремити від білків, останні прибрати поки що в холодильник.
  3. Почати збивати жовтки міксером, тонкою цівкою всипати цукор і збивати ще 3-4 хвилини до утворення світлого пишного крему. До жовткової маси підмішати борошно, розпушувач і какао-порошок.
  4. Тертий буряк з'єднати в мисці з горіхами, влити жовткову суміш і перемішати. Охолоджені білки збити міксером із дрібкою солі до стійких піків. Підмішати збиті білки до бурякового тіста і перекласти його в заздалегідь приготовлену форму, відправити її в розігріту духову шафу.
  5. Випікати буряковий пиріг за 180С протягом години. Тим часом приготувати журавлинне просочення для пирога. Журавлину промити, відокремити від гілочок і подрібнити в блендері (можна пропустити через м'ясорубку) до пюреподібного стану. Кілька ягід можна залишити для прикраси пирога.
  6. Перекласти журавлинну масу в невелику каструлю і поставити на вогонь. Помішуючи, довести пюре до кипіння і готувати ще 5-10 хвилин до уварення в 2 рази. Всипати в журавлинний соус цукор і перемішати до його повного розчинення.
  7. Проварити масу ще кілька хвилин до легкого загустіння і зняти з плити. Вийняти форму з духовки і залишити на кілька хвилин остигати. Обережно розрізати пиріг уздовж на дві частини і промазати верх нижнього коржа журавлинним кремом.
  8. Накрити його другим коржем, трохи придавити і залишити до повного охолодження. Прибрати буряковий пиріг у холодильник на 6-8 годин для просочення. Потім збити охолоджені вершки міксером із цукровою пудрою до густої консистенції.
  9. Прикрасити поверхню пирога збитими вершками та ягодами журавлини. Нарізати пиріг із буряка порційними шматочками і подавати до столу. Смачного!