Сметанний кекс з черною смородиною

Сметанний кекс з черною смородиною
3.8
(9)
Метод: В духовці
Час приготування: 120 хв.
Кухня

Інгредієнти:

  • 270 гр борошна
  • 250 гр цукру
  • 3 яйця
  • 200 гр сметани 20%
  • 120 гр чорної смородини (можна використовувати вишню, інші ягоди або сухофрукти)
  • 50 гр вершкового масла
  • 1 ч.л. розпушувача
  • 1/2 ч.л. гашеної соди (з декількома краплями оцту)
  • 5 гр ванільного цукру

Рецепт приготування:

  1. Сметану заздалегідь вийміть з холодильника та залиште на 10-15 хвилин при кімнатній температурі. Розтопіть вершкове масло на водяній бані, не доводячи до кипіння. Зніміть з вогню та залиште охолонути.
  2. Борошно просійте через сито разом з розпушувачем та розмішайте.
  3. Ягоди промийте, відокреміть від гілок (вишню очистіть від кісточок), сухофрукти залийте окропом на 10 хвилин. Злийте окріп, просушіть сухофрукти серветкою, за необхідності – поріжте невеликими шматочками.
  4. Вбийте яйця в миску та почніть збивати міксером. Тонкою цівкою додайте до яєчної маси цукор з ванільним цукром та збивайте ще 4-5 хвилин до пишності. Поступово додайте збиту сметану та розтоплене масло, змішуйте до повної однорідності.
  5. Розігрійте духовку до 180С. Форму для випічки кексів змастіть шматочком вершкового масла та присипте борошном.
  6. Перемішайте половину просіяного борошна до тіста та збийте міксером на низькій швидкості до однорідної консистенції. Додайте гашену соду, розмішайте. Поступово додавайте залишок борошна з розпушувачем та перемішуйте. Додайте ягоди/вишню/ізюм/сухофрукти, розмішайте та перелийте в підготовлену форму для випічки.
  7. Випікайте кекс на сметані приблизно 50-60 хвилин. Вийміть форму з духовки та залиште кекс протягом 15-20 хвилин.
  8. Подавайте кекс, нарізаний на порційні шматочки, зі сметаною, глазур'ю або обсипаний цукровою пудрою.