Сметанний кекс з черною смородиною
Кухня
Інгредієнти:
- 270 гр борошна
- 250 гр цукру
- 3 яйця
- 200 гр сметани 20%
- 120 гр чорної смородини (можна використовувати вишню, інші ягоди або сухофрукти)
- 50 гр вершкового масла
- 1 ч.л. розпушувача
- 1/2 ч.л. гашеної соди (з декількома краплями оцту)
- 5 гр ванільного цукру
Рецепт приготування:
- Сметану заздалегідь вийміть з холодильника та залиште на 10-15 хвилин при кімнатній температурі. Розтопіть вершкове масло на водяній бані, не доводячи до кипіння. Зніміть з вогню та залиште охолонути.
- Борошно просійте через сито разом з розпушувачем та розмішайте.
- Ягоди промийте, відокреміть від гілок (вишню очистіть від кісточок), сухофрукти залийте окропом на 10 хвилин. Злийте окріп, просушіть сухофрукти серветкою, за необхідності – поріжте невеликими шматочками.
- Вбийте яйця в миску та почніть збивати міксером. Тонкою цівкою додайте до яєчної маси цукор з ванільним цукром та збивайте ще 4-5 хвилин до пишності. Поступово додайте збиту сметану та розтоплене масло, змішуйте до повної однорідності.
- Розігрійте духовку до 180С. Форму для випічки кексів змастіть шматочком вершкового масла та присипте борошном.
- Перемішайте половину просіяного борошна до тіста та збийте міксером на низькій швидкості до однорідної консистенції. Додайте гашену соду, розмішайте. Поступово додавайте залишок борошна з розпушувачем та перемішуйте. Додайте ягоди/вишню/ізюм/сухофрукти, розмішайте та перелийте в підготовлену форму для випічки.
- Випікайте кекс на сметані приблизно 50-60 хвилин. Вийміть форму з духовки та залиште кекс протягом 15-20 хвилин.
- Подавайте кекс, нарізаний на порційні шматочки, зі сметаною, глазур'ю або обсипаний цукровою пудрою.