Манник на кефірі без яєць

Манник на кефірі без яєць
4.7
(9)
Метод: В духовці
Час приготування: 120 хв.
Кухня

Інгредієнти:

  • 250 мл кефіру будь-якої жирності
  • 200 г манки
  • 200 г цукру
  • 1 невеликий апельсин або 1/2 великого (тільки цедра)
  • 170-180 г борошна
  • 80 г вершкового масла
  • 80 г ізюму
  • 1 середній лимон (тільки цедра)
  • 1 ч.л. соди (без гірки)
  • 1/2 ч.л. лимонної кислоти
  • 5 г ванільного цукру

Рецепт приготування:

  1. Зняти тонкий шар цедри з апельсина та лимона, попередньо вимивши їх та висушивши. Рекомендується висушити цедру цитрусових протягом доби, нічим не накриваючи.
  2. Ізюм скласти в невелику миску та залити киплячою водою на 10 хвилин. Потім злити воду і просушити ізюм рушником.
  3. Терту цедру змішати в одній мисці з просіяним борошном, содою, ванільним цукром та лимонною кислотою. Духовку розігріти до 240 градусів, форму для випічки змастити шматочком вершкового масла.
  4. Масло натерти на крупній терці, додати в борошно та добре розтерти руками до утворення масляної крихти. Поступово влити кефір кімнатної температури та замісити однорідне тісто. Додати ізюм, перемішати і перелити тісто в форму для випікання. Перед тим, як відправити форму в духовку, знизити температуру до 180 градусів.
  5. Випікати манник без яєць близько 40 хвилин до рум'яності. Вийняти форму з духовки, обережно пройтися ножем вздовж країв та витягнути пиріг на решітку. Дати йому охолонути протягом 5 хвилин.
  6. Смажений манник на кефірі можна облити згущеним молоком або сметаною, а також прикрасити шоколадною глазур'ю або цукровою пудрою.