1 невеликий апельсин або 1/2 великого (тільки цедра)
170-180 г борошна
80 г вершкового масла
80 г ізюму
1 середній лимон (тільки цедра)
1 ч.л. соди (без гірки)
1/2 ч.л. лимонної кислоти
5 г ванільного цукру
Рецепт приготування:
Зняти тонкий шар цедри з апельсина та лимона, попередньо вимивши їх та висушивши. Рекомендується висушити цедру цитрусових протягом доби, нічим не накриваючи.
Ізюм скласти в невелику миску та залити киплячою водою на 10 хвилин. Потім злити воду і просушити ізюм рушником.
Терту цедру змішати в одній мисці з просіяним борошном, содою, ванільним цукром та лимонною кислотою. Духовку розігріти до 240 градусів, форму для випічки змастити шматочком вершкового масла.
Масло натерти на крупній терці, додати в борошно та добре розтерти руками до утворення масляної крихти. Поступово влити кефір кімнатної температури та замісити однорідне тісто. Додати ізюм, перемішати і перелити тісто в форму для випікання. Перед тим, як відправити форму в духовку, знизити температуру до 180 градусів.
Випікати манник без яєць близько 40 хвилин до рум'яності. Вийняти форму з духовки, обережно пройтися ножем вздовж країв та витягнути пиріг на решітку. Дати йому охолонути протягом 5 хвилин.
Смажений манник на кефірі можна облити згущеним молоком або сметаною, а також прикрасити шоколадною глазур'ю або цукровою пудрою.