Смачний компот із кизилу
Кухня
Інгредієнти:
- 8-9 л чистої води
- 500-600 гр цукру
- 250-300 гр кизилу
- 1 паличка кориці
- 1 ч.л. меленого мускатного горіха
Рецепт приготування страви:
- Кизил перебрати, промити і скласти в каструлю разом із цукром, корицею і мускатним горіхом. Влити в каструлю холодну воду і поставити її на вогонь. Після закипання зменшити вогонь так, щоб вода ледве кипіла.
- Готувати компот із кизилу приблизно 40 хвилин. Через півгодини після початку варіння вийняти з компоту паличку кориці. Банки для консервації компоту на зиму простерилізувати, кришки прокип'ятити.
- Процідити готовий компот через сито і розлити по банках, закатати їх кришками і перевернути догори дном. Укутати банки ковдрою або рушником і залишити на 5 годин до повного охолодження. Потім прибрати банки на зберігання в темне прохолодне місце.
- Можна не консервувати кизиловий компот, а просто дати йому застигнути в каструлі, потім процідити через сито і розлити по пляшках. Охолодити готовий напій у холодильнику й подавати до столу охолодженим.
Кизил має велику кількість вітаміну С, який підтримує імунну систему і допомагає боротися зі звичайними застудними захворюваннями. Також, компот із кизилу чудово підходить для гарячих літніх днів, коли ви хочете охолодитися і насолодитися природним солодким смаком.