Смачні та ароматні пиріжки з маком

Смачні та ароматні пиріжки з маком
4.8
(13)
Метод: В духовці
Підійде: Ланч, Перекус
Час приготування: 180 хв.
Кухня

Інгредієнти:

Для тіста:

  • 0,5 кг борошна
  • 3 яйця
  • 200 мл молока
  • 100 гр цукру
  • 60 гр вершкового масла
  • 2 ч.л. сухих дріжджів (6 гр)
  • 1/4-1/3 ч.л. солі

Для макової начинки:

  • 150 гр маку
  • 80 гр цукру
  • 70 гр меду

Рецепт приготування:

  1. У каструлю влити молоко (залишити 1 ст.л. для змащування пиріжків з маком), підігріти до 40С та зняти з вогню. Половину борошна просіяти разом із сухими дріжджами через сито та розмішати, в центрі зробити глибоке углиблення. Влити в ямку тепле молоко, неперервно підмішуючи з країв борошняну суміш.
  2. Вимісити туге тісто, накрити миску легким та трохи вологим рушником. Залишити дріжджову опару для тіста на годину в теплому місці (близько 35С) до збільшення в два рази. Яйця вийняти з холодильника та залишити на цей час у кімнатній температурі.
  3. Коли опара збільшиться вдвічі, вбити 2 яйця в невелику миску, третє яйце вбити в окрему посудину. Збовтати яйце виделкою, половину влити до перших двох яєць, решту прибрати до холодильника. Збити 2,5 яйця з цукром та сіллю до однорідності. Масло розтопити на невеликому вогні, не доводячи до кипіння, та залишити охолоджуватися до трохи теплої температури.
  4. Влити в опару яєчну суміш, тепле масло та перемішати. Просіяти через сито залишене борошно, підмішати її до опари. Вимісити тісто руками декілька хвилин до того часу, поки воно не почне відлипати від долоні. Накрити миску легким та трохи вологим рушником, залишити тісто в теплі на годину.
  5. Мак всипати в миску та залити кип'ятком (його рівень повинен бути на кілька сантиметрів вище рівня маку). Накрити миску кришкою та залишити на 40 хвилин в кімнатній температурі. Потім злити воду, кинувши мак на сито, застелене марлею. Повернути м'який мак в каструлю та подрібнити за допомогою преса або пропустити через м'ясорубку.
  6. Додати до подрібненого маку цукор, мед та добре перемішати до повної однорідності. Підняте тісто пом`яти та розділити на 12-14 рівних за розміром шматочків, сформувати з них кульки. Розкатати кульки в коржики, покласти по центру 1 ст.л. макової начинки. З'єднати і добре защипати краї коржика так, щоб начинка опинилася всередині пиріжка.
  7. Приготувати духовку, розігріти її до температури 200 градусів за Цельсієм. На деко, покритий папером для випікання, покласти пиріжки з маком з опуклою стороною догори, залишаючи між ними деяку відстань. Змазати пиріжки з маком залишеним молоком та посипати за бажанням цукром. Підсмажити у духовці протягом 20-25 хвилин або до золотисто-білого кольору.
  8. Після випікання витягнути пиріжки з маком з духовки та дати їм трохи охолонути перед подачею. Смачні та ароматні пиріжки з маком готові до подачі на стіл!