Смачна Великодня паска на сметані

Смачна Великодня паска на сметані
3.9
(15)
Метод: В духовці
Підійде: Банкет
Час приготування: 150 хв.
Кухня

Інгредієнти:

  • 700 гр борошна
  • 3 яйця 
  • 200 гр сметани 20-25%
  • 200 мл молока
  • 150 гр цукру
  • 60-80 гр родзинок 
  • 50 мл рому або коньяку
  • 50 гр вершкового масла
  • 1 ст. тертої лимонної цедри
  • 10 гр ванільного цукру
  • 7 гр сухих дріжджів
  • 1/4 ч. л. солі

Рецепт приготування страви:

  1. Родзинки залити гарячою водою і залишити на 5 хвилин.
  2. Злити воду, залити родзинки ромом або коньяком і залишити настоюватися при кімнатній температурі на час приготування дріжджового тіста для паски на сметані.
  3. Молоко підігріти до теплої температури (близько 40С), додати 2-3 ст.л. цукру, сіль, дріжджі та ретельно розмішати до повного розчинення сухих інгредієнтів.
  4. Залишити дріжджову суміш на 20 хвилин у теплому місці до утворення пінної "шапочки" на поверхні.
  5. На цей же час вийняти яйця та сметану з холодильника, залишити їх при кімнатній температурі. Через 15-20 хвилин вбити яйця кімнатної температури в миску, додати цукор, що залишився і збити вінчиком.
  6. Додати сметану, ванільний цукор, терту цедру лимона та ще раз збити.
  7. З'єднати молочну та сметанну маси, перемішати, борошно просіяти через сито і поступово ввести її в сметанно-молочну масу.
  8. Добре вимісити тісто (близько 5 хвилин), накрити його легким вологим рушником і залишити на 40 хвилин у теплі (30-35С).
  9. Вершкове масло вийняти з холодильника, порізати на дрібні шматочки і залишити на півгодини в теплі, щоб воно підтало.
  10. Через зазначений час додати вершкове масло до тісту і ще раз вимісити його.
  11. Накрити тісто рушником і залишити на півтори години у теплому місці (30-35С).
  12. Через вказаний час змастити формочки для випікання паски вершковим маслом і присипати борошном.
  13. У тісто додати родзинки разом з ромом і вимісити його, розкласти у формочки (не більше ніж на 1/3 від усього обсягу форми).
  14. Залишити пасочки на сметані підходити в теплому місці на півгодини. Через зазначений час переставити формочки на деко і відправити його в розігріту до 200С духовку.
  15. Випікати паски на сметані приблизно півгодини (час залежить від розміру форми).
  16. Вийняти деко і залишити паски до повного остигання. Вийняти сметанні паски з форм, дати їм повністю охолонути і "обвітритися". Покрити готові паски глазур'ю, прикрасити і залишити до застигання глазурі. Приємного чаювання!

Цікаві факти про паску:

  • Перед випіканням на пасці можна зробити символічний знак хреста, він символізує воскресіння Христа.
  • Передані з покоління в покоління рецепти Великодньої паски містяться в багатьох книгах кулінарії.
  • У деяких країнах паска є одним з головних святкових страв на Великдень.
  • У деяких регіонах України традиційно паску готують на сметані з додаванням жовтків та меду.

Нехай ваше свято буде наповнене радістю та смачними стравами!