Смачна Великодня паска на сметані
Кухня
Інгредієнти:
- 700 гр борошна
- 3 яйця
- 200 гр сметани 20-25%
- 200 мл молока
- 150 гр цукру
- 60-80 гр родзинок
- 50 мл рому або коньяку
- 50 гр вершкового масла
- 1 ст. тертої лимонної цедри
- 10 гр ванільного цукру
- 7 гр сухих дріжджів
- 1/4 ч. л. солі
Рецепт приготування страви:
- Родзинки залити гарячою водою і залишити на 5 хвилин.
- Злити воду, залити родзинки ромом або коньяком і залишити настоюватися при кімнатній температурі на час приготування дріжджового тіста для паски на сметані.
- Молоко підігріти до теплої температури (близько 40С), додати 2-3 ст.л. цукру, сіль, дріжджі та ретельно розмішати до повного розчинення сухих інгредієнтів.
- Залишити дріжджову суміш на 20 хвилин у теплому місці до утворення пінної "шапочки" на поверхні.
- На цей же час вийняти яйця та сметану з холодильника, залишити їх при кімнатній температурі. Через 15-20 хвилин вбити яйця кімнатної температури в миску, додати цукор, що залишився і збити вінчиком.
- Додати сметану, ванільний цукор, терту цедру лимона та ще раз збити.
- З'єднати молочну та сметанну маси, перемішати, борошно просіяти через сито і поступово ввести її в сметанно-молочну масу.
- Добре вимісити тісто (близько 5 хвилин), накрити його легким вологим рушником і залишити на 40 хвилин у теплі (30-35С).
- Вершкове масло вийняти з холодильника, порізати на дрібні шматочки і залишити на півгодини в теплі, щоб воно підтало.
- Через зазначений час додати вершкове масло до тісту і ще раз вимісити його.
- Накрити тісто рушником і залишити на півтори години у теплому місці (30-35С).
- Через вказаний час змастити формочки для випікання паски вершковим маслом і присипати борошном.
- У тісто додати родзинки разом з ромом і вимісити його, розкласти у формочки (не більше ніж на 1/3 від усього обсягу форми).
- Залишити пасочки на сметані підходити в теплому місці на півгодини. Через зазначений час переставити формочки на деко і відправити його в розігріту до 200С духовку.
- Випікати паски на сметані приблизно півгодини (час залежить від розміру форми).
- Вийняти деко і залишити паски до повного остигання. Вийняти сметанні паски з форм, дати їм повністю охолонути і "обвітритися". Покрити готові паски глазур'ю, прикрасити і залишити до застигання глазурі. Приємного чаювання!
Цікаві факти про паску:
- Перед випіканням на пасці можна зробити символічний знак хреста, він символізує воскресіння Христа.
- Передані з покоління в покоління рецепти Великодньої паски містяться в багатьох книгах кулінарії.
- У деяких країнах паска є одним з головних святкових страв на Великдень.
- У деяких регіонах України традиційно паску готують на сметані з додаванням жовтків та меду.
Нехай ваше свято буде наповнене радістю та смачними стравами!