Рецепт дріжджового пирога з маком

Рецепт дріжджового пирога з маком
4.5
(10)
Метод: В духовці
Час приготування: 120 хв.
Кухня

Інгредієнти:

  • 300 гр борошна
  • 200 гр маку
  • 125 мл молока (+100 мл для начинки)
  • 80 гр вершкового масла (+ 20 гр для начинки)
  • 2 яйця
  • 3 ст. цукрової пудри
  • 2 ст. цукру (+ 3 ст.л. для начинки)
  • 1 ст. манки
  • 1 ч. л. сухих дріжджів
  • дрібка солі

Рецепт приготування страви:

  1. Жовток одного яйця відокремити від білка, залишити при кімнатній температурі, прибрати білок в холодильник.
  2. Вершкове масло розтопити на водяній бані або в мікрохвильовій печі і остудити до теплої температури.
  3. Молоко підігріти до 35-40С.
  4. Борошно просіяти з дріжджами через сито та розмішати.
  5. Жовток збити з цукром та сіллю за допомогою вилки або вінчика. Не перестаючи збивати, влити розтоплене масло та молоко. Поступово влити в борошняну суміш молочну масу і вимісити однорідне тісто.
  6. Накрити дріжджове тісто легким і вологим рушником, залишити його на годину-півтори в теплому місці (близько 40С). Через вказаний час обім'яти тісто руками, знову накрити рушником і залишити на півгодини в теплі.
  7. Приготувати макову начинку для пирога: мак залити окропом, накрити кришечкою і залишити на 10 хвилин. Через зазначений час ретельно перетерти мак із молоком, ступкою або пропустити через м'ясорубку.
  8. Раніше відокремлений білок збити із щіпкою солі до стійких піків за допомогою міксера.
  9. Додати в макову начинку цукор, вершкове масло і розтерти до однорідності.
  10. Всипати манну крупу та перемішати. Додати збитий білок і знову перемішати.
  11. Розділити тісто на три рівні частини і розкотити їх у круги однакового діаметра, деко застелити пергаментним папером або змастити маслом. Викласти на деко одне коло тіста, викласти на нього половину макової начинки (не доходячи до краю 2 см).
  12. Накрити макову начинку другим колом тіста, покрити його начинкою, що залишилася, залишаючи вільними тільки краї. Накрити маковий пиріг третім колом тіста, щільно защипати краї всіх трьох шарів.
  13. За бажанням можна зробити 10-12 розрізів з боків пирога (серединку залишити цілою) і перевернути кожен шматочок навколо своєї осі.
  14. Залишити дріжджовий пиріг з маковою начинкою на півгодини в теплому місці.
  15. Духовку розігріти до 180С, яйце вбити в невелику ємність і збовтати вилкою. Змастити поверхню пирога збитим яйцем і відправити в розігріту духовку.
  16. Випікати дріжджовий пиріг із маком до рум'яності протягом півгодини.
  17. Вийняти деко з духовки і залишити на 10-15 хвилин остигати.
  18. Обсипати маковий пиріг із дріжджового тіста цукровою пудрою, просіюючи її через сито і подавати до столу. Смачного!

Цей дріжджовий пиріг з маком - це чудовий варіант для солодкого десерту або традиційного українського печива. Мак - це дуже популярна начинка в Україні, яка використовується в багатьох різних стравах, від пирогів до печива. Також, дріжджовий пиріг з маком можна прикрасити горіхами, курагою або сухофруктами, щоб зробити його ще більш апетитним та вишуканим.