Рецепт дріжджового пирога з маком
Кухня
Інгредієнти:
- 300 гр борошна
- 200 гр маку
- 125 мл молока (+100 мл для начинки)
- 80 гр вершкового масла (+ 20 гр для начинки)
- 2 яйця
- 3 ст. цукрової пудри
- 2 ст. цукру (+ 3 ст.л. для начинки)
- 1 ст. манки
- 1 ч. л. сухих дріжджів
- дрібка солі
Рецепт приготування страви:
- Жовток одного яйця відокремити від білка, залишити при кімнатній температурі, прибрати білок в холодильник.
- Вершкове масло розтопити на водяній бані або в мікрохвильовій печі і остудити до теплої температури.
- Молоко підігріти до 35-40С.
- Борошно просіяти з дріжджами через сито та розмішати.
- Жовток збити з цукром та сіллю за допомогою вилки або вінчика. Не перестаючи збивати, влити розтоплене масло та молоко. Поступово влити в борошняну суміш молочну масу і вимісити однорідне тісто.
- Накрити дріжджове тісто легким і вологим рушником, залишити його на годину-півтори в теплому місці (близько 40С). Через вказаний час обім'яти тісто руками, знову накрити рушником і залишити на півгодини в теплі.
- Приготувати макову начинку для пирога: мак залити окропом, накрити кришечкою і залишити на 10 хвилин. Через зазначений час ретельно перетерти мак із молоком, ступкою або пропустити через м'ясорубку.
- Раніше відокремлений білок збити із щіпкою солі до стійких піків за допомогою міксера.
- Додати в макову начинку цукор, вершкове масло і розтерти до однорідності.
- Всипати манну крупу та перемішати. Додати збитий білок і знову перемішати.
- Розділити тісто на три рівні частини і розкотити їх у круги однакового діаметра, деко застелити пергаментним папером або змастити маслом. Викласти на деко одне коло тіста, викласти на нього половину макової начинки (не доходячи до краю 2 см).
- Накрити макову начинку другим колом тіста, покрити його начинкою, що залишилася, залишаючи вільними тільки краї. Накрити маковий пиріг третім колом тіста, щільно защипати краї всіх трьох шарів.
- За бажанням можна зробити 10-12 розрізів з боків пирога (серединку залишити цілою) і перевернути кожен шматочок навколо своєї осі.
- Залишити дріжджовий пиріг з маковою начинкою на півгодини в теплому місці.
- Духовку розігріти до 180С, яйце вбити в невелику ємність і збовтати вилкою. Змастити поверхню пирога збитим яйцем і відправити в розігріту духовку.
- Випікати дріжджовий пиріг із маком до рум'яності протягом півгодини.
- Вийняти деко з духовки і залишити на 10-15 хвилин остигати.
- Обсипати маковий пиріг із дріжджового тіста цукровою пудрою, просіюючи її через сито і подавати до столу. Смачного!
Цей дріжджовий пиріг з маком - це чудовий варіант для солодкого десерту або традиційного українського печива. Мак - це дуже популярна начинка в Україні, яка використовується в багатьох різних стравах, від пирогів до печива. Також, дріжджовий пиріг з маком можна прикрасити горіхами, курагою або сухофруктами, щоб зробити його ще більш апетитним та вишуканим.