Рецепт: Лимонний пиріг-перевертень
Кухня
Інгредієнти:
Тісто для пирога-перевертня:
- 3 яйця
- 200 гр цукру
- 200 гр борошна
- 180 гр вершкового масла
- 50 мл лимонного соку
- 50 мл молока
- щіпка ваніліну
- 1,5 ч.л. тертої цедри лимона
- 1 ч. л. розпушувача
Лимонна начинка для пирога-перевертня:
- 150 гр цукру
- 2 середні лимони
- 50 гр вершкового масла
Рецепт приготування страви:
- Вершкове масло вийняти з холодильника, порізати на шматочки і залишити на 15 хвилин при кімнатній температурі.
- Духовку розігріти до 170/180С, форму для випічки змастити вершковим маслом і присипати борошном або застелити пергаментним папером.
- Вершкове масло збити до пишності на високій швидкості міксером. Не перестаючи збивати, всипати тонкою цівкою цукор і збивати до його повного розчинення ще 3-4 хвилини.
- Не перестаючи збивати масляний крем, вбити по одному яйця, змішуючи до однорідності. після кожного.
- Додати в масляно-яєчну масу терту лимонну цедру, свіжий сік і ванілін, ретельно перемішати.
- Борошно просіяти через сито з розпушувачем в окрему миску та розмішати.
- Поступово ввести половину сухої суміші, масляний крем і вимішати лопаткою чи міксером на низькій швидкості до однорідного стану.
- Потім влити тонкою цівкою трохи тепле молоко (збиваючи тісто міксером на низькій швидкості), змішувати до однорідності. Ввести борошняну суміш, що залишилася, і вимішати лопаткою до однорідності.
- У каструлі з товстим дном чи сковороді з'єднати цукор з маслом (для начинки) і поставити на невеликий вогонь.
- Готувати карамель на слабкому вогні до розчинення цукру, безперервно помішуючи.
- Потім збільшити вогонь і готувати карамель до появи бурштинового відтінку, безперервно помішуючи.
- Зняти каструлю з вогню, перелити карамель у форму і рівномірно викласти поверх неї лимони (їх потрібно вимити в теплій воді і порізати кружальцями близько 3-5 мм завтовшки).
- Залити лимони з карамеллю, тістом та відправити у розігріту духовку.
- Готувати пиріг-перевертень із лимонами приблизно 45 хвилин.
- Вийняти форму, накрити легким рушником та залишити до повного охолодження.
- Перевернути лимонний пиріг на велику тарілку, нарізати шматочками порційними і подавати до столу. Приємного чаювання!
Цей лимонний пиріг-перевертень - ідеальна солодка випічка для будь-якого чаю або кави. За бажанням, можна додати до тіста більше лимонної цедри для більш насиченого смаку. Лимони додають соковитість та кислуватість.