Рецепт паски на заквасці

Рецепт паски на заквасці
5.0
(6)
Метод: В духовці
Підійде: Банкет
Час приготування: 240 хв.
Кухня

Інгредієнти:

Для закваски:

  • 1 ст. борошна
  • 1 ст. чистої води
  • 1 ч. л. закваски з житнього або пшеничного борошна (рецепт у рубриці Випічка/Тісто)

Закваска для приготування паски:

  • 150 гр борошна
  • 150 мл чистої води

Великодня паска:

  • 380 гр борошна (вищого ґатунку)
  • 300 гр готової закваски
  • 3 яйця
  • 100 гр цукру
  • 100 гр родзинок (+ 50 мл коньяку або рому - за бажанням)
  • 80 гр вершкового масла
  • 50 мл кислого молока (можна замінити молоком)
  • 10 гр ванільного цукру
  • 1 ч. л. солі без гірки

Рецепт приготування страви:

  1. У мисці з'єднати чайну ложку старої закваски для хліба на житньому або пшеничному борошні зі звичайним борошном і водою.
  2. Ретельно розмішати, накрити миску рушником та залишити на 8 годин при кімнатній температурі.
  3. Через вказаний час додати по 150 г борошна та води, знову перемішати до однорідності, накрити рушником і залишити на 12 годин при кімнатній температурі.
  4. Через вказаний час просіяти у велику миску борошно і зробити в центрі заглиблення.
  5. Яйця збити з цукром та ванільним цукром вінчиком до однорідності.
  6. Вершкове масло розтопити на водяній бані або в мікрохвильовій печі, змішати з молоком і влити отриману суміш до яєчної маси, знову збовтати її вінчиком до однорідності.
  7. Додати в просіяне борошно половину яєчно-молочної рідини, закваску і ретельно перемішати.
  8. Поступово влити в густе тісто молочну суміш, що залишилася, і вимісити руками до однорідності. Накрити тісто легким та вологим рушником, залишити на 20 хвилин при кімнатній температурі.
  9. Родзинки залити гарячою водою і залишити на 20 хвилин (якщо ви використовуєте алкоголь, потрібно ретельно промити родзинки під теплою водою, а потім залити ромом або коньяком на 20 хвилин).
  10. Додати в тісто родзинки, попередньо зливши воду (алкоголь можна не зливати), сіль і вимісити руками протягом 10-15 хвилин.
  11. Перекласти тісто в миску, змащену олією і змастити олією поверхню тіста.
  12. Накрити миску легким вологим рушником і залишити на 3 години при кімнатній температурі. При цьому щогодини необхідно розкачувати тісто в квадратний лист, складати краї всіх чотирьох сторін до центру так, щоб вийшов конверт і класти тісто назад у миску "швами" вниз.
  13. Форми для випікання паски змастити жиром або вершковим маслом і присипати борошном, розкласти по них тісто не більше, ніж на 1/3 від усього об'єму.
  14. Залишити паски на заквасці підходити на 2,5 години при  кімнатній температурі. Через вказаний час поставити паски в розігріту до 160/180С духовку.
  15. Випікати паски із закваскою приблизно півгодини до рум'яності. Вийняти форми і залишити на 5-10 хвилин остигати.
  16. Дістати з форм паски і повністю їх остудити. Охолоджені паски змастити глазур'ю, прикрасити і дати глазурі застигнути. Смачного!

Цей рецепт паски на заквасці є більш корисним вибором для вашої родини, оскільки закваска дозволяє значно зменшити кількість використання дріжджів. Крім того, така паска має більш насичений смак та аромат, завдяки процесу бродіння тіста на заквасці. Тож не зволікайте і спробуйте приготувати цю смачну паску з закваскою для своєї сім'ї та друзів!