Рецепт пасхальних кексів з лимонним ароматом

Рецепт пасхальних кексів з лимонним ароматом
4.9
(13)
Метод: В духовці
Підійде: Ланч, Банкет
Час приготування: 120 хв.
Кухня

Інгредієнти:

  • 350 гр борошна
  • 3 яйця
  • 200 гр цукру
  • 200 гр вершкового масла або маргарину
  • 200 мл кефіру
  • 150 гр цукрової пудри (для глазурі)
  • 100 гр родзинок
  • 1 ст. коньяку, віскі, рома або лікеру
  • 10 гр ванільного цукру
  • 1 ч. л. соди

Рецепт приготування страви:

  1. Вершкове масло вийняти з холодильника, порізати на шматочки і залишити на 20 хвилин при  кімнатній температурі.
  2. Білки двох яєць відокремити від жовтків і прибрати в холодильник (їх можна використовувати для приготування глазурі), а жовтки з'єднати з третім яйцем в одній мисці, збовтати вінчиком і залишити на 15-20 хвилин.
  3. Родзинки скласти в окрему миску, залити гарячою водою і залишити на час приготування тіста (на 30-40 хвилин). Потім злити воду, просушити родзинки серветкою і обваляти з усіх боків у борошні.
  4. Кефір з'єднати в мисці із содою, швидко розмішати і залишити на 10 хвилин при кімнатній температурі.
  5. Борошно просіяти двічі через сито в окрему миску.
  6. Збити вершкове масло, що підтануло, до пишності на високій швидкості (2-3 хвилини).
  7. Всипати тонкою цівкою цукор і збивати ще 3-5 хвилин до утворення густої та пишної кремової консистенції, повного розчинення цукру.
  8. Не перестаючи збивати, ввести тонкою цівкою збиті яйця і змішувати до однорідної та пишної консистенції ще 2-3 хвилини.
  9. Так само влити в масляний крем, кефір, не перестаючи його збивати міксером на високій швидкості.
  10. Підмішати до отриманої маси борошно, і обережно перемішати тісто лопаткою.
  11. Додати родзинки, терту цедру, влити алкоголь і знову перемішати.
  12. Духовку розігріти до 180С, формочки для кексів змастити вершковим маслом і присипати борошном (силіконові формочки можна просто збризнути водою), розкласти по них тісто на 1/2 від усього об'єму і відправити в розігріту духовку.
  13. Випікати великодні кекси близько 25 хвилин до золотаво-рум'яної скоринки.
  14. Вийняти форми з духовки і залишити до повного охолодження.
  15. Потім приготувати глазур: сильно охолоджені білки (бажано заздалегідь залишити їх на пару хвилин у морозилці) збити міксером із щіпкою солі до стійких піків.
  16. Коли білки приймуть бажану консистенцію (якщо миску нахилити - вони не повинні стікати), поступово додавати до них по ложці цукрову пудру. Збивати таким чином крем, доки не закінчиться пудра.
  17. Охолоджені кекси вийняти з форм і покрити їх білковою глазур'ю. Відразу ж посипати великодні кекси з глазур'ю будь-яким кондитерськими прикрасами і залишити до повного застигання верхівки. Приємного чаювання!

Цікаві факти:

  • Пасхальні кекси - це одне з традиційних пасхальних святкувань в багатьох країнах світу, включаючи Україну, де вони часто називаються "пасочки".
  • У різних країнах є різні варіанти рецептів пасхальних кексів, залежно від традицій та доступних інгредієнтів.
  • Лимонний аромат - це часто використовуваний інгредієнт у пасхальних десертах, оскільки цей свіжий аромат додає яскравості та легкості смаку.
  • Родзинки - це також популярний інгредієнт у пасхальних кексах та інших святкових десертах, оскільки він символізує благополуччя та добробут.