Рецепт пасхальних кексів з лимонним ароматом
Кухня
Інгредієнти:
- 350 гр борошна
- 3 яйця
- 200 гр цукру
- 200 гр вершкового масла або маргарину
- 200 мл кефіру
- 150 гр цукрової пудри (для глазурі)
- 100 гр родзинок
- 1 ст. коньяку, віскі, рома або лікеру
- 10 гр ванільного цукру
- 1 ч. л. соди
Рецепт приготування страви:
- Вершкове масло вийняти з холодильника, порізати на шматочки і залишити на 20 хвилин при кімнатній температурі.
- Білки двох яєць відокремити від жовтків і прибрати в холодильник (їх можна використовувати для приготування глазурі), а жовтки з'єднати з третім яйцем в одній мисці, збовтати вінчиком і залишити на 15-20 хвилин.
- Родзинки скласти в окрему миску, залити гарячою водою і залишити на час приготування тіста (на 30-40 хвилин). Потім злити воду, просушити родзинки серветкою і обваляти з усіх боків у борошні.
- Кефір з'єднати в мисці із содою, швидко розмішати і залишити на 10 хвилин при кімнатній температурі.
- Борошно просіяти двічі через сито в окрему миску.
- Збити вершкове масло, що підтануло, до пишності на високій швидкості (2-3 хвилини).
- Всипати тонкою цівкою цукор і збивати ще 3-5 хвилин до утворення густої та пишної кремової консистенції, повного розчинення цукру.
- Не перестаючи збивати, ввести тонкою цівкою збиті яйця і змішувати до однорідної та пишної консистенції ще 2-3 хвилини.
- Так само влити в масляний крем, кефір, не перестаючи його збивати міксером на високій швидкості.
- Підмішати до отриманої маси борошно, і обережно перемішати тісто лопаткою.
- Додати родзинки, терту цедру, влити алкоголь і знову перемішати.
- Духовку розігріти до 180С, формочки для кексів змастити вершковим маслом і присипати борошном (силіконові формочки можна просто збризнути водою), розкласти по них тісто на 1/2 від усього об'єму і відправити в розігріту духовку.
- Випікати великодні кекси близько 25 хвилин до золотаво-рум'яної скоринки.
- Вийняти форми з духовки і залишити до повного охолодження.
- Потім приготувати глазур: сильно охолоджені білки (бажано заздалегідь залишити їх на пару хвилин у морозилці) збити міксером із щіпкою солі до стійких піків.
- Коли білки приймуть бажану консистенцію (якщо миску нахилити - вони не повинні стікати), поступово додавати до них по ложці цукрову пудру. Збивати таким чином крем, доки не закінчиться пудра.
- Охолоджені кекси вийняти з форм і покрити їх білковою глазур'ю. Відразу ж посипати великодні кекси з глазур'ю будь-яким кондитерськими прикрасами і залишити до повного застигання верхівки. Приємного чаювання!
Цікаві факти:
- Пасхальні кекси - це одне з традиційних пасхальних святкувань в багатьох країнах світу, включаючи Україну, де вони часто називаються "пасочки".
- У різних країнах є різні варіанти рецептів пасхальних кексів, залежно від традицій та доступних інгредієнтів.
- Лимонний аромат - це часто використовуваний інгредієнт у пасхальних десертах, оскільки цей свіжий аромат додає яскравості та легкості смаку.
- Родзинки - це також популярний інгредієнт у пасхальних кексах та інших святкових десертах, оскільки він символізує благополуччя та добробут.