Шоколадний торт з заварним кремом: простий рецепт
Кухня
Інгредієнти:
Шоколадний бісквіт для торта:
- 4 яйця
- 150 гр цукру
- 100 гр борошна
- 50 гр крохмалю
- 50 гр какао-порошку
- 1 ч.л. розпушувача з гіркою
- + 50 мл будь-якого лікеру або коньяку з кавою
Заварний крем для шоколадного торта:
- 0,5 л молока
- 200 гр цукру
- 120 гр вершкового масла
- 2,5 ст.л. борошна
- 2 ст.л. лікеру або 1 ст.л. коньяку
- 10 гр ванільного цукру
- Шоколадна глазур для торта:
- 100 гр чорного або молочного шоколаду
- 5 ст.л. цукру
- 4 ст.л. сметани
- 4 ст.л. какао-порошку
- 25 гр вершкового масла
Рецепт приготування страви:
- Форму для випічки змастити вершковим маслом і присипати панірувальними сухарями або борошном. Духовку розігріти до 180С. Яйця вбити в миску і збити міксером до утворення пишної маси на високій швидкості.
- Не перестаючи збивати яєчну масу, всипати цукор і змішувати на високих обертах ще 5-7 хвилин. В окрему миску просіяти через сито борошно з розпушувачем, крохмалем і какао-порошком, розмішати.
- До яєчного крему підмішати суху суміш, викласти тісто в заздалегідь приготовлену форму і відправити в розігріту духовку. Випікати шоколадний бісквіт до готовності протягом півгодини.
- Потім вимкнути духовку і залишити форму в ній ще на 10-15 хвилин. Вийняти форму, обережно дістати бісквіт і перекласти його на решітку, залишити до повного охолодження. Розрізати остиглий бісквіт уздовж на три частини і просочити їх з внутрішньої сторони лікером або сумішшю коньяку з кавою.
- Приготувати заварний крем для шоколадного торта. У мисці з'єднати борошно з цукром, ванільним цукром і, безперервно розмішуючи суміш, влити до неї тонкою цівкою молоко кімнатної температури.
- Перелити молочну суміш у каструлю з товстим дном і поставити її на середній вогонь. Безперервно помішуючи, довести крем до кипіння і проварити при слабкому кипінні до загустіння. Зняти каструлю з вогню, додати вершкове масло і розмішати до його повного розчинення.
- Накрити каструлю кришкою і дати крему повністю охолонути. Промазати між шоколадними коржами заварним кремом, скласти їх стопкою і відправити в холодильник для просочення на ніч.
- Приготувати шоколадну глазур для торта. У невеликій каструльці змішати сметану з какао-порошком, цукром і поставити на слабкий вогонь. Помішуючи, довести суміш до кипіння і зняти з вогню. Додати в гарячу глазур подрібнений шоколад і вершкове масло, перемішати до їх повного розчинення.
- Покрити трохи теплою глазур'ю шоколадний торт і дати їй трохи застигнути в холодильнику. Нарізати готовий торт порційними шматочками і подавати до столу. Приємного чаювання!
Шоколадний торт з заварним кремом може бути важким у текстурі, тому що він містить багато масла та цукру. Якщо ви хочете зменшити кількість калорій, використовуйте замінники цукру або зменшуйте кількість вершкового масла у рецепті.
Цей торт можна зберігати в холодильнику протягом 2-3 днів. Щоб зберегти свіжість та смак, краще зберігати його в закритій контейнері.