Шоколадне листкове тісто для смачної випічки вдома
Кухня
Інгредієнти:
- 0,5 кг борошна 1 ґатунку (не вищого ґатунку)
- 420 гр вершкового масла
- 260 мл чистої води
- 4 ст. какао-порошка
- 1 ч. л. солі з гіркою
- + 1 яйце, цукор, ванільний цукор, мелена кориця та 50 мл молока (для приготування печива)
Рецепт приготування:
- Воду охолодити в морозилці до крижаної температури (близько 5-10С).
- Приблизно 80 г вершкового масла розтопити на водяній бані або в мікрохвильовій печі і остудити до кімнатної температури.
- Борошно просіяти через сито разом із какао-порошком, сіллю та розмішати.
- З'єднати борошняну суміш із холодною водою, розтопленим маслом і вимісити однорідне тісто за допомогою комбайна або руками.
- Обернути кулю тіста харчовою плівкою та відправити у холодильник на 2 години.
- Вийняти тісто з холодильника і розкатати його прямокутний пласт з товщиною близько 1 см.
- Вийняти вершкове масло, що залишилося з холодильника і залишити його на 15 хвилин в кімнатній температурі.
- Потім покласти його на лист харчової плівки, накрити другим листом і спочатку відбити качалкою. Потім розкотити вершкове масло качалкою в тонкий прямокутний пласт.
- Обережно зняти верхній шар плівки і перекласти масло на прямокутний пласт шоколадного тіста.
- Загорнути шар масла краями тіста, як показано на фото. Повинен вийти конверт із тіста з маслом всередині.
- Розкатати отриманий конверт, кілька разів перевертаючи його на інший бік до товщини 1 см.
- Розгорнутий пласт згорнути втричі (розділити прямокутний лист на три частини і загорнути крайні з них до центру).
- Обернути складене тісто харчовою плівкою та відправити в холодильник на годину.
- Вийняти шоколадне листкове тісто з холодильника, зняти плівку та розкатати його у прямокутний пласт. товщиною 1 см на присипаній борошном поверхні.
- Скласти тісто втричі, обернути харчовою плівкою та відправити на годину до холодильника. Повторити ті ж дії з розкочуванням, складанням та охолодженням тіста ще 2-3 рази.
- На цьому етапі листкове тісто готове, його можна розкатати, розрізати на три рівні частини, обгорнути кожну харчовою плівкою і прибрати в морозилку або холодильник на зберігання.
- З шоколадного листкового тіста можна приготувати печиво Вушка. Для цього потрібно збити в невеликій ємності яйце з молоком за допомогою виделки, рівномірно змастити отриманою рідиною розкатаний пласт тіста і посипати цукром/ванільним цукром і меленою корицею.
- Згорнути щільний рулет (з вузького боку) до середини прямокутного шару тіста, що розкатали. З іншого боку згорнути рулет до середини, з'єднати і трохи притиснути рулети один до одного, відправити тісто на 10 хвилин в морозилку.
- Вийняти тісто з морозилки, нарізати шматочками, товщиною 5 мм і викласти їх на деко, застелений пергаментним папером. Розігріти духовку до 180С.
- Випікати шоколадне печиво із листкового тіста до готовності приблизно 15-20 хвилин. Вийняти лист і залишити його мінімум на півгодини. Подавати печиво до столу після повного остигання. Приємного чаювання!
Цікаво, що шоколадне листкове тісто - це важкий процес, який потребує трохи терпіння та навичок. Проте, кінцевий результат зробить вас гордими за власні досягнення та подарує смачні насолоди. Варіанти випічки з використанням шоколадного листкового тіста необмежені: печиво з начинкою з варення, булочки з маком, горіхами або фруктами, а також пироги з яблуками або сиром. Шоколадне листкове тісто стане основою для незабутньої випічки, яка точно сподобається вашим близьким та гостям.