Шоколадна паска на Великдень - рецепт приготування

Шоколадна паска на Великдень - рецепт приготування
3.5
(11)
Метод: В духовці
Підійде: Банкет
Час приготування: 150 хв.
Кухня

Інгредієнти:

  • 3 яйця
  • 150-180 гр борошна
  • 60-70 гр цукру
  • 50 гр родзинок
  • 40 гр чорного шоколаду (не менше 70% какао)
  • 2 ст. сухого червоного вина
  • 2 ст. мелених сухарів (можна замінити панірувальними сухарями)
  • 1 ст. рому, коньяку чи віскі
  • 1/4 ч. л. солі
  • щіпка ваніліну

Дріжджова опара для шоколадної паски:

  • 30 мл молока чи води
  • 20 гр борошна
  • 10 гр свіжих дріжджів (або 3-4 гр сухих)
  • 1 ч. л. цукру

Рецепт приготування страви:

  1. Почати з приготування дріжджової опари для великодньої шоколадної паски.
  2. Молоко чи воду підігріти до 35С, додати цукор, дріжджі та розтерти до однорідності.
  3. Поступово ввести борошно, просіюючи його через сито, і вимішати масу до однорідності.
  4. Накрити ємність з опарою рушником або харчовою плівкою та залишити на півгодини у теплі (30-35С).
  5. Жовтки відокремити від білків і з'єднати в мисці, білки прибрати поки в холодильник.
  6. Чорний шоколад натерти на дрібній тертці, родзинки залити окропом і залишити на 20 хвилин.
  7. Злити воду і просушити родзинки серветкою.
  8. Додати до жовтків цукор, сіль та збити міксером на високій швидкості до пишності (5 хвилин).
  9. Не припиняючи збивати (на середній швидкості), влити алкоголь, додати ванілін, всипати мелені сухарі.
  10. Додати в жовткову масу тертий шоколад і перемішати.
  11. Потім додати дріжджову опару, що піднялася, і вимішати до однорідності.
  12. Залишити дріжджову масу на півгодини-годину у теплому місці під рушником або харчовою плівкою для збільшення у 2 рази.
  13. Через вказаний час вийняти білки з холодильника та збити міксером до стійких піків.
  14. Підмішати до дріжджової маси спочатку збиті білки, а потім просіяне через сито борошно.
  15. Додати в готове шоколадне тісто родзинки, перемішати, накрити все рушником і залишити на годину в теплому місці для підйому.
  16. Форму або формочки для випікання пасок змастити шматочком вершкового масла і присипати борошном.
  17. Тісто, що піднялося, обім'яти, розкласти по формах, заповнюючи їх тільки на половину і залишити на півгодини в теплі.
  18. Випікати шоколадну паску близько 45 хвилин при 180С.
  19. Вийняти форму з духовки, залишити до повного остигання і вийняти з неї паску.
  20. Обернути виріб рушником та залишити на добу.
  21. Через зазначений час можна покрити шоколадну паску глазур'ю або розтопленим шоколадом. Смачного!

Шоколадна паска- це відмінний варіант для тих, хто любить поєднання солодкого з гірким. Додавання чорного шоколаду з високим вмістом какао надає пасці багато корисних речовин та додає гостроти смаку. А використання червоного вина та рому в тісті надає пасці неповторний аромат та смак.