Шоколадна паска на Великдень - рецепт приготування
                                    Кухня
                
                Інгредієнти:
- 3 яйця
 - 150-180 гр борошна
 - 60-70 гр цукру
 - 50 гр родзинок
 - 40 гр чорного шоколаду (не менше 70% какао)
 - 2 ст. сухого червоного вина
 - 2 ст. мелених сухарів (можна замінити панірувальними сухарями)
 - 1 ст. рому, коньяку чи віскі
 - 1/4 ч. л. солі
 - щіпка ваніліну
 
Дріжджова опара для шоколадної паски:
- 30 мл молока чи води
 - 20 гр борошна
 - 10 гр свіжих дріжджів (або 3-4 гр сухих)
 - 1 ч. л. цукру
 
Рецепт приготування страви:
- Почати з приготування дріжджової опари для великодньої шоколадної паски.
 - Молоко чи воду підігріти до 35С, додати цукор, дріжджі та розтерти до однорідності.
 - Поступово ввести борошно, просіюючи його через сито, і вимішати масу до однорідності.
 - Накрити ємність з опарою рушником або харчовою плівкою та залишити на півгодини у теплі (30-35С).
 - Жовтки відокремити від білків і з'єднати в мисці, білки прибрати поки в холодильник.
 - Чорний шоколад натерти на дрібній тертці, родзинки залити окропом і залишити на 20 хвилин.
 - Злити воду і просушити родзинки серветкою.
 - Додати до жовтків цукор, сіль та збити міксером на високій швидкості до пишності (5 хвилин).
 - Не припиняючи збивати (на середній швидкості), влити алкоголь, додати ванілін, всипати мелені сухарі.
 - Додати в жовткову масу тертий шоколад і перемішати.
 - Потім додати дріжджову опару, що піднялася, і вимішати до однорідності.
 - Залишити дріжджову масу на півгодини-годину у теплому місці під рушником або харчовою плівкою для збільшення у 2 рази.
 - Через вказаний час вийняти білки з холодильника та збити міксером до стійких піків.
 - Підмішати до дріжджової маси спочатку збиті білки, а потім просіяне через сито борошно.
 - Додати в готове шоколадне тісто родзинки, перемішати, накрити все рушником і залишити на годину в теплому місці для підйому.
 - Форму або формочки для випікання пасок змастити шматочком вершкового масла і присипати борошном.
 - Тісто, що піднялося, обім'яти, розкласти по формах, заповнюючи їх тільки на половину і залишити на півгодини в теплі.
 - Випікати шоколадну паску близько 45 хвилин при 180С.
 - Вийняти форму з духовки, залишити до повного остигання і вийняти з неї паску.
 - Обернути виріб рушником та залишити на добу.
 - Через зазначений час можна покрити шоколадну паску глазур'ю або розтопленим шоколадом. Смачного!
 
Шоколадна паска- це відмінний варіант для тих, хто любить поєднання солодкого з гірким. Додавання чорного шоколаду з високим вмістом какао надає пасці багато корисних речовин та додає гостроти смаку. А використання червоного вина та рому в тісті надає пасці неповторний аромат та смак.