Секретний рецепт смаженого молока
Кухня
Інгредієнти:
- 1 л молока 3-3,5%
- 3 яйця (+ 2 жовтки від яєць)
- 250 гр цукру
- 120 гр кукурудзяного крохмалю (можна замінити пшеничним борошном)
- 1 невеликий лимон (цедра) - не обов'язково
- борошно для панірування - опціонально
- 1/4 ч.л. меленої кориці
- +0,5 л рослинної олії для смаження
Рецепт приготування страви:
- Близько 750 мл молока влити в каструлю, додати мелену корицю, лимонну цедру і поставити все на вогонь. Після закипання вимкнути вогонь і накрити каструлю кришкою, залишити її на 10 хвилин.
- Тим часом відокремити 2 жовтки від білків і трохи збити їх виделкою. У холодному молоці, що залишилося (250 мл), розчинити крохмаль. Якщо ви замінюєте крохмаль борошном, потрібно поступово вливати тонкою цівкою молоко в просіяне борошно, безперервно помішуючи масу виделкою.
- З'єднати в одній ємності крохмальну рідину з жовтковою сумішшю і розмішати до повної однорідності. З гарячого молока вийняти цедру лимона і поставити його на помірний вогонь. Додати в молоко цукор і помішувати до його повного розчинення.
- Коли підсолоджене молоко нагріється майже до кипіння, помішуючи, влити в нього тонкою цівкою суміш крохмального молока і жовтків. Проварити заварний крем протягом 1-3 хвилин до загустіння (має вийти консистенція не дуже густої сметани), не доводячи його до закипання(!).
- Деко з високими бортиками або широку прямокутну форму змастити вершковим маслом і вилити в нього крем. Рівномірно розрівняти поверхню крему і накрити деко харчовою плівкою так, щоб вона не стикалася з молоком.
- Залишити заварне молоко в кімнатній температурі на 10-12 годин. Потім зняти плівку й обережно перевернути вміст дека на стіл, нарізати молочний крем невеликими порційними квадратами.
- У жароміцну каструлю, казанок або глибоку сковорідку влити близько 400-500 мл олії і поставити на вогонь. В одну тарілку всипати борошно, а в другу вбити яйця і трохи збити їх виделкою.
- Кожен шматочок крему з молока обваляти в борошні, вмочити в яєчну суміш і знову обваляти в борошні (бажано робити все якомога швидше). Відразу ж після цього покласти шматочок у розпечену олію.
- У такий самий спосіб запанірувати ще кілька шматочків крему і відправити їх у сковороду. Готувати смажене молоко близько 1 хвилини з кожного боку до золотистої скоринки. Смажити бажано невеликими порціями.
- Окрему тарілку застелити серветкою і викласти на нього шумівкою смажений десерт. Поки перша порція остигає, просмажити решту шматочків до готовності і також викласти їх на серветку або паперовий рушник.
- Готовий десерт із молока потрібно обваляти в цукровій пудрі або цукрі, дати повністю охолонути і подавати до столу. Смажене молоко добре поєднується зі свіжими фруктами та ягодами. Смачного!
Смажене молоко має давню історію, і вважається, що воно походить зі східних країн. Цей десерт швидко набув популярності в усьому світі завдяки своєму неперевершеному смаку та простоті в приготуванні.
Секрет неперевершеності смаженого молока полягає в його ніжній консистенції всередині та хрусткій золотистій скоринці. Цей контраст створює неперевершений ефект при першому ковтку. Кремовий смак молока поєднується з легкою кислинкою лимона та ароматною корицею, що робить його по-справжньому неповторним.