Розкішний французький десерт - Сабле
Кухня
Інгредієнти:
Тісто для сабле:
- 200 гр борошна
- 1 яйце
- 60 гр коричневого цукру (можна замінити звичайним)
- 60 гр вершкового масла
- 30-40 гр волоських горіхів
- 1/3 ч.л. соди
Начинка для сабле:
- 2 яйця (білки)
- 100 гр кислих ягід або фруктів (ідеально підійде чорна або червона смородина)
- 100 гр коричневого цукру (можна замінити звичайним)
- 5 гр ванільного цукру
Рецепт приготування страви:
- Почати з приготування тіста для сабле. Масло порізати кубиками, скласти в невелику ємність і поставити на водяну баню. Нагрівати масло до майже повного розчинення і зняти ємність із водяної бані, залишити до повного охолодження на 5-10 хвилин. Горіхи очистити, обсмажити на сухій пательні до появи приємного аромату й остудити.
- Яйце вбити в миску і почати збивати міксером. Поступово всипати цукор і збивати до утворення світлої кремової маси (3-5 хвилин). Не перестаючи збивати, влити розтоплене вершкове масло і змішувати до однорідної консистенції.
- Борошно просіяти через сито з содою і розмішати. Підмішати отриману суміш до яєчно-масляної маси і замісити гладке тісто. Подрібнити горіхи будь-яким зручним для вас способом (блендером, качалкою або комбайном) і вмішати в тісто.
- Духовку розігріти до 180С, деко застелити пергаментним папером. Розкачати тісто на плоскій поверхні в пласт близько 0,5-1 см завтовшки і вирізати з нього кола діаметром 5-7 см.
- Викласти кола тіста на застелене деко і відправити його в розігріту духову шафу. Випікати пісочні основи для сабле близько 10 хвилин. Вийняти деко і залишити кружки пісочного тіста остигати.
- Білки відокремити від білків і залишити на кілька хвилин у морозилці. Потім вийняти миску з білками з морозилки, додати дрібку лимонної кислоти або солі та збити масу міксером до стійких піків. Не перестаючи збивати, всипати тонкою цівкою цукор і змішувати до однорідності.
- Ягоди (смородини) перебрати, очистити від гілочок і листя, промити й обсушити. Кожне коло тіста змастити півч.л. білкового крему і викласти кілька ягідок. Відразу ж покрити кожне тістечко білковим кремом і відправити деко в розігріту духову шафу.
- Відразу ж після цього зменшити температуру духовки до 100/120С. Випікати сабле при зазначеній температурі ще півгодини до готовності безе. Вийняти деко з духовки і залишити на кілька хвилин остигати.
- Перекласти тістечка на тарілку і залишити застигати. Після повного охолодження можна подавати сабле до столу. Приємного чаювання!
Сабле отримало свою назву від французького слова "шабля", оскільки форма цього десерту нагадує ковану шаблю. Його витончений смак і крихітна начинка роблять його ідеальним супроводом до чашки ароматного чаю. Спробуйте приготувати цей французький десерт і пориньте в атмосферу гастрономічної насолоди!