Рецепт: Желе з аґрусу без желатину
Кухня
Інгредієнти:
- 7 кг аґрусу
- 3 кг цукру
- 1,5 л чистої води
Рецепт приготування страви:
- Аґрус перебрати, видалити сміття, листя, гілочки та плодоніжки. Скласти ягоди у велику миску, залити великою кількістю води і ретельно промити.
- Перекласти половину ягід у каструлю, залити близько 750 мл чистої води (окропу) і поставити на сильний вогонь. Помішуючи, довести ягоди у воді до кипіння і проварити протягом 10 хвилин на середньому вогні.
- Відкинути вміст каструлі на сито і перетерти ягоди через нього в чисту каструлю. Макуху аґрусу перекласти в марлевий мішечок, підв'язати його над каструлею з ягідним відваром і залишити стікати на півгодини.
- Тим часом проварити у воді, що залишилася, другу половину ягід (10 хвилин), а потім також протерти їх через сито, макуху підвісити стікати над відваром.
- З'єднати обидва аґрусових сиропи в одній каструлі (всього має вийти близько 4 л рідини), додати цукор і поставити на вогонь. Після закипання зменшити вогонь так, щоб сироп потихеньку кипів.
- Варити джем із аґрусу приблизно 40 хвилин, періодично помішуючи дерев'яною або пластиковою ложкою, за слабкого кипіння. При утворенні піни на поверхні її потрібно знімати.
- Зняти каструлю з плити, накрити марлею і залишити на добу в кімнатній температурі (без прямого попадання сонячних променів).
- Через зазначений час повернути каструлю на вогонь і довести сироп до кипіння. Варити желе близько півгодини після закипання на невеликому вогні. При цьому періодично його помішувати.
- За цей час потрібно простерилізувати банки на парі, в духовці або в мікрохвильовій печі, а бляшані кришки для закачування прокип'ятити в окремій каструлі (10 хвилин буде достатньо).
- Розлити гарячий джем по чистих і стерильних банках, закатати їх кришками, перевернути банки догори дном і укутати ковдрою або теплим рушником. Залишити желе з аґрусу до повного охолодження приблизно на 6 годин.
- Перевернути банки догори дном і прибрати на зберігання в темне і прохолодне місце. Зберігається домашнє желе з аґрусу до 1,5-2 років.
Це рецепт желе з аґрусу без використання желатину, що можна вважати більш натуральним варіантом. Аґрус багатий на вітаміни та мікроелементи, а також містить антиоксиданти, які допомагають підтримувати імунну систему. Желе з аґрусу має кисло-солодкий смак і може бути використане як десерт, або як додаток до сиру та м'ясних страв. Зберігайте його в прохолодному місці та насолоджуйтеся неперевершеним смаком аґрусу протягом довгого часу.