Рецепт: Желе з аґрусу без желатину

Рецепт: Желе з аґрусу без желатину
4.8
(12)
Метод: На плиті
Підійде: Ланч, Перекус
Час приготування: 90 хв.
Кухня

Інгредієнти:

  • 7 кг аґрусу
  • 3 кг цукру
  • 1,5 л чистої води

Рецепт приготування страви:

  1. Аґрус перебрати, видалити сміття, листя, гілочки та плодоніжки. Скласти ягоди у велику миску, залити великою кількістю води і ретельно промити.
  2. Перекласти половину ягід у каструлю, залити близько 750 мл чистої води (окропу) і поставити на сильний вогонь. Помішуючи, довести ягоди у воді до кипіння і проварити протягом 10 хвилин на середньому вогні.
  3. Відкинути вміст каструлі на сито і перетерти ягоди через нього в чисту каструлю. Макуху аґрусу перекласти в марлевий мішечок, підв'язати його над каструлею з ягідним відваром і залишити стікати на півгодини.
  4. Тим часом проварити у воді, що залишилася, другу половину ягід (10 хвилин), а потім також протерти їх через сито, макуху підвісити стікати над відваром.
  5. З'єднати обидва аґрусових сиропи в одній каструлі (всього має вийти близько 4 л рідини), додати цукор і поставити на вогонь. Після закипання зменшити вогонь так, щоб сироп потихеньку кипів.
  6. Варити джем із аґрусу приблизно 40 хвилин, періодично помішуючи дерев'яною або пластиковою ложкою, за слабкого кипіння. При утворенні піни на поверхні її потрібно знімати.
  7. Зняти каструлю з плити, накрити марлею і залишити на добу в кімнатній температурі (без прямого попадання сонячних променів).
  8. Через зазначений час повернути каструлю на вогонь і довести сироп до кипіння. Варити желе близько півгодини після закипання на невеликому вогні. При цьому періодично його помішувати.
  9. За цей час потрібно простерилізувати банки на парі, в духовці або в мікрохвильовій печі, а бляшані кришки для закачування прокип'ятити в окремій каструлі (10 хвилин буде достатньо).
  10. Розлити гарячий джем по чистих і стерильних банках, закатати їх кришками, перевернути банки догори дном і укутати ковдрою або теплим рушником. Залишити желе з аґрусу до повного охолодження приблизно на 6 годин.
  11. Перевернути банки догори дном і прибрати на зберігання в темне і прохолодне місце. Зберігається домашнє желе з аґрусу до 1,5-2 років.

Це рецепт желе з аґрусу без використання желатину, що можна вважати більш натуральним варіантом. Аґрус багатий на вітаміни та мікроелементи, а також містить антиоксиданти, які допомагають підтримувати імунну систему. Желе з аґрусу має кисло-солодкий смак і може бути використане як десерт, або як додаток до сиру та м'ясних страв. Зберігайте його в прохолодному місці та насолоджуйтеся неперевершеним смаком аґрусу протягом довгого часу.