Рецепт домашнього мармеладу з айви
Кухня
Інгредієнти:
- 2 кг цукру
- 1 кг айви (пюре без кісточок і шкіри)
- 1 л чистої води для сиропу (+ 300 мл для айвового пюре)
Рецепт приготування страви:
- Айву перебрати, вимити, очистити від шкірки та серцевинки. Порізати м'якоть на четвертинки, скласти в каструлю і залити холодною чистою водою. В окрему каструлю влити воду, всипати цукор і поставити на вогонь.
- Помішуючи, довести сироп до кипіння. Варити його на слабкому вогні ще кілька хвилин, на поверхні мають з'являтися великі бульбашки повітря. Каструлю з айвою і водою поставити на вогонь і, помішуючи, довести до кипіння.
- Тушкувати айву на невеликому вогні при слабкому кипінні приблизно 5 хвилин. Потім пюрирувати вміст каструлі за допомогою блендера або картоплем'ялки. З'єднати в одній каструлі фруктове пюре і сироп, перемішати.
- Поставити каструлю на вогонь і, помішуючи, довести до кипіння. Одразу після закипання зняти каструлю з мармеладом з вогню і залишити остигати на кілька хвилин. Потім перелити вміст каструлі в окрему ємність (від діаметра ємності залежить товщина домашнього мармеладу).
- Накрити поверхню фруктового десерту листом пергаментного паперу. Перед подачею домашній мармелад має вистоятися не менше 3 тижнів, краще дати йому "висушитися" місяць.
- Потім нарізати його порційними шматочками й обваляти в цукрі, цукровій пудрі або кокосовій стружці (не обов'язково). Зберігати в кімнатній температурі під пергаментним папером. Приємного чаювання!
Якщо у вас є багато айви, ви можете спробувати приготувати не тільки мармелад, а й компот або повидло. Компот із айви має той же насичений смак, що й мармелад, а повидло можна використовувати як начинку для пирогів та млинців.