Рецепт жайворонків з пісного тіста
Кухня
Інгредієнти:
- 0,8-1 кг борошна
- 0,5 л чистої води
- 200 гр цукру
- 120 мл рослинної олії
- 30 гр свіжих дріжджів
- 10 гр ванільного цукру
- 1 ч. л. солі без гірки
- + родзинки для прикраси
Рецепт приготування страви:
- Дріжджі з'єднати у мисці з 3 ст. цукру, розтерти вилкою. Влити близько 200 мл теплої води (40С), додати ложку борошна, знову розтерти і залишити опару на 20 хвилин при кімнатній температурі до утворення пінної "шапочки".
- В окрему миску просіяти через сито близько 800 гр борошна з сіллю, цукром і ванільним цукром, що залишився, розмішати. У дріжджову опару, що піднялася, почергово всипати борошняну суміш і вливати теплу воду з рослинною олією, вимісити однорідне тісто, що не липне до рук (при необхідності додати трохи борошна).
- Вимішувати тісто вручну близько 5 хвилин, потім змастити його олією і накрити харчовою плівкою. Залишити дріжджове тісто для жайворонків на 1,5 години в теплому місці (близько 30С).
- Через вказаний час обім'яти тісто руками, змастити олією або присипати борошном, знову накрити харчовою плівкою і залишити на 1-1,5 години в теплі для збільшення. Тісто, що піднялося, розділити на дві частини, одну з них змастити маслом/присипати борошном і накрити плівкою, залишити в теплі.
- З другої половини сформувати ковбаску та нарізати її на 20 рівних шматочків. Кожен шматочок по черзі розтягнути в джгут близько 15 см завдовжки і згорнути у вузлик. Одному кінцю вузлика надати форму голови птаха з дзьобом, а другий кінець вузлика трохи сплющити і зробити маленькі та короткі надрізи в ньому (у вигляді хвостика птиці та оперення).
- Деко змастити олією або застелити пергаментним папером, перекласти на нього дріжджових жайворонків і залишити на 10-15 хвилин у теплому місці. Духовку розігріти до 180С, кожну родзинку розрізати на кілька частин.
- Встромити шматочки родзинок на місце очей кожної пташки, рівномірно змастити поверхню кожної булочки підсолодженим чаєм або олією і поставити в розігріту духовку. Випікати жайворонків із пісного тіста близько 20-25 хвилин.
- Вийняти деко, перекласти готові вироби на тарілку і залишити охолоджуватися. Приготувати булочки з тіста, що залишилося таким же чином і остудити їх. Приємного чаювання!
Ці жайворонки - це не тільки смачна випічка, але і пам'ять про подвиг 40 мучеників, які не зрадили своїх переконань. В Україні жайворонки також вважаються символом весняного сезону та сподівання на надію. Вони можуть бути прикрасою будь-якого святкового столу.