Рецепт варення зі шкірки кавуна

Рецепт варення зі шкірки кавуна
3.7
(12)
Метод: На плиті
Час приготування: 150 хв.
Кухня

Інгредієнти:

  • 1,2 кг цукру
  • 1 кг кавунових шкірок (відокремлених від м'якоті та зеленої шкірки)
  • 750 мл чистої води (для сиропу)
  • 1-1,5 ч.л. соди

Рецепт приготування страви:

  1. Зняти з м'якоті кавуна шкірку, очистити її від зеленого жорсткого шару. Порізати білу/світло-зелену частину кавунової кірки невеликими шматочками, бажано фігурним ножем із зубчиками.
  2. Кожен шматочок кірки наколоти виделкою або зубочисткою. Близько 250 мл води закип'ятити, одразу ж додати соду і розмішати. З'єднати кавунові скоринки у великій каструлі або мисці з окропом і содою, перемішати.
  3. Влити ще близько 1,2 л води, перемішати і залишити на 4-6 годин у кімнатній температурі. Злити содовий розчин, залити кірки тією самою кількістю води, але вже без соди, розмішати і залишити на півгодини-годину.
  4. Знову злити воду і залити кірки свіжою водою, розмішати і залишити на півгодини-годину. Через зазначений час з'єднати у великій каструлі чисту воду для сиропу з половиною цукру і поставити на вогонь.
  5. Помішуючи, довести сироп до кипіння, додати кавунові кірки і знову довести до кипіння. Після закипання зменшити вогонь так, щоб сироп ледве кипів і готувати кавунове варення приблизно 20 хвилин.
  6. Зняти каструлю з варенням з плити, накрити марлею і залишити на ніч (8-12 годин). Через зазначений час повернути каструлю на вогонь, додати цукор, що залишився, і проварити протягом 20-25 хвилин після закипання.
  7. Зняти каструлю з вогню, накрити марлею і залишити на ніч. Таким же чином проварити варення ще півгодини (але цього разу вже не додаючи цукор), а тим часом простерилізувати банки будь-яким зручним для вас способом, кришки прокип'ятити протягом 10 хвилин.
  8. Розкласти гаряче варення по банках, закатати їх гарячими кришками і перевернути догори дном. Укутати банки з варенням ковдрою, залишити на 6-8 годин до повного охолодження. Зберігати варення з кавунових кірочок разом з іншими заготовками на зиму до 2 років.

До рецепту можна додати деякі інші інгредієнти, щоб зробити варіації на цю тему. Наприклад, можна додати корицю, яка додасть аромату та підсилює смак. Також можна додати лимонну кислоту, щоб зберегти яскравість кольору варення.