Рецепт варення з волоських горіхів
Кухня
Інгредієнти:
- 4 л чистої води
- 1-1,2 кг цукру
- ~ 80 шт зелених волоських горіхів
- 25 бутончиків гвоздики
- 2 палички кориці
- 2 ч.л. лимонної кислоти
Рецепт приготування страви:
- Для приготування цього варення необхідно використовувати зелені волоські горіхи, які досить легко протикаються зубочисткою. Збирати молоді горіхи для варення потрібно в другій половині червня.
- Волоські горіхи перебрати, вимити і скласти в миску. Залити горіхи водою і залишити їх на 2 доби, періодично змінюючи воду на свіжу. Потім проколоти кожен горіх шпажкою або зубочисткою в 3-4 місцях і скласти все в миску.
- Залити молоді горіхи чистою водою і вимочувати їх близько 10-11 днів у прохолодному місці (близько 20-25С). При цьому необхідно 2 рази на день міняти воду.
- Через зазначений час з'єднати в чистій мисці або великій каструлі воду (залишити 0,5 л для сиропу) з лимонною кислотою і ретельно розмішати до її повного розчинення. Горіхи очистити від тонкого шару шкірки і скласти у воду з лимонною кислотою. Щоб руки не забарвилися йодом, необхідно чистити горіхи в гумових рукавичках.
- Вимочувати молоді волоські горіхи для варення протягом доби. Поставити миску на вогонь і довести воду до кипіння. Проварити зелені волоські горіхи для варення протягом 20 хвилин при слабкому кипінні.
- Зняти миску/каструлю з вогню і залишити на добу в кімнатній температурі. Через зазначений час злити розчин лимонної кислоти і промити горіхи під струменем чистої води. В окремій мисці з'єднати 0,5 л чистої води з цукром і поставити на вогонь.
- Помішуючи, довести сироп до кипіння й одразу додати гвоздику з корицею. Через хвилину всипати до сиропу промиті молоді горіхи й перемішати. Готувати горіхове варення приблизно 10 хвилин, помішуючи, при слабкому кипінні.
- Зняти миску/каструлю з вогню і залишити на добу в кімнатній температурі. Через зазначений час поставити ємність на вогонь і готувати варення із зелених волоських горіхів протягом 15 хвилин при слабкому кипінні.
- Зняти миску з плити й залишити на добу. Знову поставити ємність на вогонь і проварити горіхове варення на невеликому вогні протягом 10-15 хвилин. Тим часом простерилізувати банки з кришками будь-яким зручним для вас способом.
- Гаряче варення розкласти по банках, залити сиропом і закатати кришками. Залишити банки догори дном до повного охолодження і прибрати до решти варення на зберігання. Зберігається домашнє варення з волоських горіхів, приготоване за цим рецептом, близько 2-3 років у прохолодному темному місці.
- Горіхове варення можна зберігати в нестерильних (але чистих) банках без закачування близько 1-1,5 років у темному прохолодному місці. Готове варення із зелених горіхів можна подавати до чаю, воно дуже корисне для людей, які страждають на йододефіцит.
Варення із зелених волоських горіхів - це смачний і корисний десерт, який можна вживати самостійно або використовувати для приготування різноманітних страв і випічки. Цей рецепт дає змогу зберегти всі корисні речовини волоських горіхів і надає неповторного аромату та смаку вашим стравам.