Рецепт варення з волоських горіхів

Рецепт варення з волоських горіхів
4.3
(14)
Метод: На плиті
Підійде: Ланч, Перекус
Час приготування: 120 хв.
Кухня

Інгредієнти:

  • 4 л чистої води
  • 1-1,2 кг цукру
  • ~ 80 шт зелених волоських горіхів
  • 25 бутончиків гвоздики
  • 2 палички кориці
  • 2 ч.л. лимонної кислоти

Рецепт приготування страви:

  1. Для приготування цього варення необхідно використовувати зелені волоські горіхи, які досить легко протикаються зубочисткою. Збирати молоді горіхи для варення потрібно в другій половині червня.
  2. Волоські горіхи перебрати, вимити і скласти в миску. Залити горіхи водою і залишити їх на 2 доби, періодично змінюючи воду на свіжу. Потім проколоти кожен горіх шпажкою або зубочисткою в 3-4 місцях і скласти все в миску.
  3. Залити молоді горіхи чистою водою і вимочувати їх близько 10-11 днів у прохолодному місці (близько 20-25С). При цьому необхідно 2 рази на день міняти воду.
  4. Через зазначений час з'єднати в чистій мисці або великій каструлі воду (залишити 0,5 л для сиропу) з лимонною кислотою і ретельно розмішати до її повного розчинення. Горіхи очистити від тонкого шару шкірки і скласти у воду з лимонною кислотою. Щоб руки не забарвилися йодом, необхідно чистити горіхи в гумових рукавичках.
  5. Вимочувати молоді волоські горіхи для варення протягом доби. Поставити миску на вогонь і довести воду до кипіння. Проварити зелені волоські горіхи для варення протягом 20 хвилин при слабкому кипінні.
  6. Зняти миску/каструлю з вогню і залишити на добу в кімнатній температурі. Через зазначений час злити розчин лимонної кислоти і промити горіхи під струменем чистої води. В окремій мисці з'єднати 0,5 л чистої води з цукром і поставити на вогонь.
  7. Помішуючи, довести сироп до кипіння й одразу додати гвоздику з корицею. Через хвилину всипати до сиропу промиті молоді горіхи й перемішати. Готувати горіхове варення приблизно 10 хвилин, помішуючи, при слабкому кипінні.
  8. Зняти миску/каструлю з вогню і залишити на добу в кімнатній температурі. Через зазначений час поставити ємність на вогонь і готувати варення із зелених волоських горіхів протягом 15 хвилин при слабкому кипінні.
  9. Зняти миску з плити й залишити на добу. Знову поставити ємність на вогонь і проварити горіхове варення на невеликому вогні протягом 10-15 хвилин. Тим часом простерилізувати банки з кришками будь-яким зручним для вас способом.
  10. Гаряче варення розкласти по банках, залити сиропом і закатати кришками. Залишити банки догори дном до повного охолодження і прибрати до решти варення на зберігання. Зберігається домашнє варення з волоських горіхів, приготоване за цим рецептом, близько 2-3 років у прохолодному темному місці.
  11. Горіхове варення можна зберігати в нестерильних (але чистих) банках без закачування близько 1-1,5 років у темному прохолодному місці. Готове варення із зелених горіхів можна подавати до чаю, воно дуже корисне для людей, які страждають на йододефіцит.

Варення із зелених волоських горіхів - це смачний і корисний десерт, який можна вживати самостійно або використовувати для приготування різноманітних страв і випічки. Цей рецепт дає змогу зберегти всі корисні речовини волоських горіхів і надає неповторного аромату та смаку вашим стравам.