Аґрусове варення: Смак осені в кожному ковтку
Кухня
Інгредієнти:
- 1,5 кг цукру
- 1 кг аґрусу
- 0,5 л чистої води
- ~100 мл горілки
Рецепт приготування страви:
- Для приготування варення за цим рецептом можна брати аґрус будь-якого сорту. Ягоди перебрати, очистити їх від листя, плодоніжок, коричневих кінчиків і скласти все у відповідну ємність. Проколоти кожну ягоду аґрусу голкою в одному місці й залити все рівномірно горілкою.
- Залишити аґрус у морозилці на 20 хвилин. Потім переставити ємність у холодильник і залишити ще на 8-10 годин. Через зазначений час приготувати сироп для варення з аґрусу. Для цього з'єднати у великій каструлі або мисці цукор із водою і поставити на вогонь.
- Помішуючи, довести цукровий сироп до кипіння. Додати в сироп аґрус і струсити каструлю/миску. Обережно помішуючи, довести варення до кипіння. Після закипання процідити сироп через сито від ягід в окрему миску. Дати аґрусу та сиропу повністю охолонути.
- Потім знову поставити сироп на вогонь і, помішуючи, довести до кипіння. Після закипання додати в сироп ягоди і перемішати. Готувати варення з аґрусу, обережно помішуючи, до закипання. Відразу після цього зняти посудину з плити, процідити сироп через сито, дати йому і ягодам повністю охолонути.
- Повторити процедуру із закипанням сиропу, варення і проціджуванням ще 2 рази. Востаннє додати ягоди в сироп і варити варення з аґрусу приблизно 15 хвилин. Тим часом простерилізувати банки з кришками будь-яким зручним для вас способом.
- Розкласти гаряче варення по банках, закатати їх кришками і перевернути догори дном. Аґрусникове варення має настоятися в такому вигляді до повного охолодження. Після цього можна прибрати банки на зберігання в темне прохолодне місце.