Рецепт творожної паски з желатином на святковий стіл

Рецепт творожної паски з желатином на святковий стіл
4.0
(12)
Метод: На плиті
Підійде: Банкет
Час приготування: 120 хв.
Кухня

Інгредієнти:

  • 700-800 гр творогу
  • 200-250 мл вершків 30-35% (можна замінити сметаною 25%)
  • 200 гр цукру
  • 150 гр вершкового масла
  • 130 гр волоських горіхів (без шкаралупи)
  • 125 мл молока (можна замінити водою)
  • 100-120 гр родзинок
  • 60-80 гр кураги
  • 1 лимон (тільки цедра)
  • 2 яєчні жовтки
  • 15 гр желатину
  • 10 гр ванільного цукру

Рецепт приготування страви:

  1. Вершкове масло порізати на шматочки і залишити на 15-20 хвилин при  кімнатній температурі.
  2. Желатин всипати у невелику ємність, залити холодним молоком та розмішати.
  3. Залишити суміш на той час при  кімнатній температурі.
  4. Тим часом протерти творог через сито або пропустити через м'ясорубку.
  5. Лимон вимити в теплій воді, зняти тонкий шар цедри (без білої частини), висушити серветками і натерти на дрібній тертці.
  6. Сухофрукти скласти у невелику миску та залити гарячою водою, залишити на 10 хвилин.
  7. Потім злити воду і нарізати курагу невеликими шматочками.
  8. Горіхи очистити від шкаралупи і дрібно посікти, обсмажити на сухій сковороді до появи приємного аромату.
  9. Зняти сковороду з вогню та повністю остудити горіхи.
  10. Поставити ємність із набряклим желатином на водяну баню і, безперервно помішуючи, довести суміш до повного розчинення желатину (не доводячи до закипання).
  11. Зняти ємність з водяної бані та залишити остигати.
  12. Збити вершкове масло міксером до пишності. Не перестаючи збивати масло, всипати тонкою цівкою цукор з ванільним цукром і збивати на високих обертах ще 2-3 хвилини до його повного розчинення.
  13. Не перестаючи збивати масло, ввести по одному жовтки і поступово всипати творог, збиваючи до однорідності після додавання кожних 1-2 ложок творогу.
  14. Додати лимонну цедру, горіхи, сухофрукти та збити на низьких обертах.
  15. Охолоджені вершки збити міксером до збільшення в кілька разів на високій швидкості (насадки обов'язково повинні бути чистими) і підмішати крем до творожної маси.
  16. В кінці влити в творожний крем, безперервно помішуючи його ложкою, розчинений желатин.
  17. Сито або форму для Великодня застелити 2 шарами марлі та перекласти туди творожну масу. Розрівняти поверхню маси, накрити її тарілкою та поставити гніт близько 0,5 кг. Поставити все в холодильник.
  18. Творожна паска з желатином повинна настоятися в холодильнику не менше 10 годин. Через вказаний час вийняти форму або сито, зняти гніт і перевернути десерт на тарілку, зняти марлю та прикрасити паску на свій смак. Смачного!

Щоб зробити цей десерт ще більш корисним, можна замінити деякі інгредієнти на більш натуральні. Замість білого цукру можна використовувати мед або стевію. Також можна замінити звичайні вершки на кокосові або мигдальні. А додавання свіжих фруктів або ягід до творожної маси може зробити цей десерт ще більш смачним та корисним.

Також, паска є традиційним святковим десертом в українській культурі, особливо на Великдень. Вона символізує воскресіння Христа та переродження природи. Тому, зробивши цей десерт на святковий стіл, ви можете не тільки насолодитися його смаком, але й зберегти традиції своєї культури.