Рецепт торту "Крем-брюле" з карамельним соусом
Кухня
Інгредієнти:
Тісто для торта Крем-брюле:
- 450 гр борошна
- 400 гр маргарину або вершкового масла
- 2 сирних ванільних сирка (по 100 гр кожен) або 200 гр жирного сиру
- 1 ст.л. розпушувача
- 10 гр ванільного цукру
Заварний крем для торта:
- 750 мл молока
- 300 гр цукру
- 200 гр вершкового масла
- 3 яєчних жовтки
- 80 гр борошна
- 30 мл коньяку, віскі, рому або лікеру
- 10 гр ванільного цукру
Карамельний соус для торта:
- 200 мл вершків 25-30%
- 100 гр цукру
- 40-50 гр вершкового масла
- 10 гр ванільного цукру
- 1/3 ч.л. солі
Рецепт приготування страви:
- Для початку приготувати карамельний соус для торта Крем-брюле. Цукор всипати в каструлю з товстим дном і поставити на середній вогонь. Помішуючи, довести суміш до повного розчинення і насиченого коричневого кольору.
- Додати в карамель вершкове масло і перемішати. Влити тонкою цівкою вершки кімнатної температури, добре розмішуючи карамель вінчиком. Всипати сіль, цукор і ще раз перемішати.
- Варити соус приблизно 25 хвилин, якомога частіше помішуючи, до легкого загустіння. Зняти каструлю з вогню, накрити кришкою і залишити до повного охолодження.
- Приготувати заварний крем для торта. Жовтки відокремити від білків і з'єднати зі 100 гр цукру, збити міксером на середній швидкості до повного розчинення цукру. Підмішати до жовткового крему борошно, просіваючи його через сито. Помішуючи тісто, влити до нього тонкою цівкою приблизно 250 мл молока.
- Близько 0,5 л молока поставити на вогонь, додати цукор, що залишився, і, помішуючи, довести до кипіння. Після закипання зменшити вогонь і, безперервно помішуючи кипляче молоко, влити до нього тонкою цівкою жовткову суміш.
- Проварити заварний крем до загустіння, періодично помішуючи, і зняти з вогню. Накрити каструлю кришкою і залишити до повного охолодження. Вершкове масло порізати на шматочки невеликого розміру і залишити в кімнатній температурі.
- Приготувати коржі для торта. Борошно просіяти через сито з розпушувачем і ванільним цукром в одну миску, розмішати. Сир або сирні сирки ретельно розтерти виделкою, додати половину розтопленого маргарину/масла кімнатної температури і розтерти.
- Підмішати до сирної маси більшу частину борошняної суміші, перемішати. Потім влити маргарин, що залишився, всипати борошно з розпушувачем і вимісити м'яке тісто, що не липне до рук.
- Розділити тісто на 5-6 рівних частин, деко застелити пергаментним папером і намалювати на ньому коло близько 25 см у діаметрі, духовку розігріти до 180С. Частину тіста розкачати за формою кола, проколоти в кількох місцях виделкою і відправити в розігріту духову шафу.
- Випікати коржі до золотистого кольору близько 10 хвилин кожен. Вийняти деко, обережно за допомогою лопаток перенести корж на решітку і залишити остигати. На деко викласти нове розкатане коло тіста і спекти його до готовності. Перенести готовий корж на решітку і залишити вистигати.
- Таким чином спекти ще 3-4 коржі та остудити їх. Вершкове масло для крему збити міксером на високій швидкості до пишності, всипати ванільний цукор і збивати ще кілька секунд.
- Не перестаючи збивати на високих обертах, додати поступово заварний крем, ретельно вимішуючи після кожної ложки. Потім влити по ложці коньяк і ввести тонкою цівкою карамельний соус. Збивати все до повної однорідності.
- Промазати всі коржі кремом (один корж розкришити і залишити для прикраси), скласти стопкою один на одного. Обмазати весь торт кремом, що залишився, і обсипати бісквітною крихтою. Відправити торт Крем-брюле на 10-12 годин у холодильник для просочення.
- Готовий торт можна прикрасити тертим або розтопленим шоколадом, нарізати на порційні шматочки. Приємного чаювання!