Рецепт торта Рижик

Рецепт торта Рижик
4.6
(9)
Час приготування: 120 хв.
Кухня

Інгредієнти:

Тісто для Рижика:

  • ~ 500-520 гр борошна
  • 200 гр цукру
  • 150 гр вершкового масла
  • 2 яйця
  • 80 гр меду
  • 2 ч.л. соди
  • щіпка лимонної кислоти

Крем для Рижика:

  • 400 гр сметани від 30%
  • 400 гр вареного згущеного молока
  • 8 гр згущувача для вершків (не обов'язково)

Рецепт приготування страви:

  1. У великій мисці з'єднати яйця, мед, цукор і масло. Поставити миску на водяну баню і нагрівати масу, помішуючи, до повного розчинення всіх інгредієнтів, але не доводячи до кипіння.
  2. Додати соду з лимонною кислотою і ретельно перемішати. До отриманої суміші підмішати просіяне борошно. Вимісити тісто до однорідності та розділити на 6 рівних частин. Тісто для торта Рижик має повністю охолонути.
  3. Духовку розігріти до 180С, деко застелити листом пергаментного паперу. Кожну частину тіста розкачати в тонкий пласт близько 2-3 мм завтовшки і 22-23 см діаметром. Зверху накрити тарілкою або формою відповідного діаметра і відрізати краї. Перекласти круглий пласт тіста на застелене деко і відправити його в розігріту духовку.
  4. Випікати корж для Рижика близько 5 хвилин до рум'яності. Тим часом розкачати наступну частину тіста. Вийняти деко, перекласти корж на тарілку. На застелене деко покласти наступний пласт тіста і відправити в розігріту духовку.
  5. Таким чином спекти всі інші коржі для торта Рижик. Обрізані краї потрібно складати окремо. Відправити обрізки в духовку і спекти до готовності протягом 4-5 хвилин. Вийняти деко і залишити все остигати.
  6. Поки остигають коржі, можна приготувати крем для Рижика. Якщо у вас сметана хорошої якості, можна обійтися без згущувача для вершків. Якщо вона рідка, потрібно збити її на невеликій швидкості із згущувачем.
  7. Збити сметану з вареним згущеним молоком до пишної консистенції та однорідного кольору. Покласти один медовий корж на широке тарілку, змастити його кремом. Зверху покласти наступний корж, також змастити його кремом. Таким чином скласти торт з решти коржів і крему.
  8. Поверхню і боки торта змастити кремом, що залишився. Спечені залишки тіста подрібнити качалкою або блендером на крихту. Обсипати поверхню і боки торта крихтою і прибрати в холодильник.
  9. Торт Рижик має настоятися в холодильнику не менше 8-10 годин. Потім можна вийняти його з холодильника, прикрасити на свій смак і нарізати порційними шматочками. Приємного чаювання!

Торт Рижик отримав свою назву завдяки своєму особливому колориту. Коржі, змащені кремом, створюють яскраві контрасти між білим і жовтим кольорами, що нагадує вбрання жар-птиці Рижика. Цей десерт не лише задовольнить ваші смакові рецептори, а й стане головною прикрасою будь-якого святкового столу.