Пиріг із шоколадною начинкою
Кухня
Інгредієнти:
- 250 мл вершків 30-35%
- 250 гр борошна
- 170-180 гр чорного шоколаду (можна змішати 1:1 чорний з молочним)
- 150 гр вершкового масла
- 150 гр цукру
- 2-3 яйця
- 100 мл молока
- пів-апельсина (цедра) - не обов'язково
- 35 гр какао-порошку
- дрібка солі
Рецепт приготування страви:
- Вершкове масло дістати з холодильника і залишити на 10-15 хвилин у теплі, щоб воно стало м'яким. З половини апельсина зняти тонкий шар цедри і натерти її на дрібній тертці. Якщо ви не любите поєднання шоколаду й апельсина - додавати цедру не обов'язково. Підтале масло трохи збити міксером до пишності.
- Потім всипати цукор (залишити 2 ст.л. для начинки) і сіль, збивати близько 2-3 хвилин до пишності. Не перестаючи збивати масляну суміш міксером, вбити туди сирі яйця (2 яйця залишити для начинки). Змішувати ще 1 хвилину до повної однорідності.
- Всипати цедру апельсина і ретельно розмішати. Поступово підмішати борошно з какао-порошком і вимісити тісто до повної однорідності. Потім обернути кулю тіста для пирога з шоколадною начинкою харчовою плівкою і відправити її на півгодини-годину в холодильник.
- Форму для випічки (бажано роз'ємну) змастити шматочком вершкового масла. Духовку розігріти до 180С. Вийняти тісто з холодильника, покласти в змащену форму і рівномірно розподілити по всьому дну, сформувати бортики заввишки близько 3 см. Часто попротикати тісто виделкою і відправити форму в розігріту духовку.
- Випікати шоколадну основу для пирога приблизно 12-15 хвилин до готовності. Через зазначений час потрібно буде вийняти форму з духовки і зменшити температуру до 160/180С.
- Тим часом приготувати шоколадну начинку для пирога. У каструлі з'єднати вершки з молоком і поставити на вогонь, шоколад поламати на дрібні шматочки. Помішуючи, довести молоко до гарячої температури, всипати 2 ложки цукру і розмішати. Помішуючи, довести вершкову суміш до початку кипіння й одразу ж зняти з вогню.
- Додати в гарячі вершки поламаний на шматочки шоколад і розмішувати все до його повного розчинення та однорідної консистенції. Коли шоколадна начинка охолоне до трохи теплої температури, додати 2 яйця, що залишилися, і збити міксером на невеликій швидкості до їх рівномірного розподілу в масі.
- Влити отриману масу у форму з пісочною теплою основою і відправити в духовку, розігріту до 160/180С. Випікати пиріг із шоколадною начинкою близько 15-17 хвилин. Через зазначений час начинка по краях має "схопитися", а всередині тремтіти при постукуванні по бортику форми.
- Вийняти форму з пирогом із духовки та залишити застигати. Остиглий пиріг відправити в холодильник. Якщо пиріг із шоколадною начинкою настоїться в холодильнику добу, він буде смачнішим.
- Але якщо немає часу стільки чекати, йому потрібно дати постояти в холоді не менше 10 годин. Після цього можна вийняти пиріг із холодильника, прикрасити какао-порошком або на свій розсуд, нарізати порційними шматочками та подавати. Приємного чаювання!
Цей пиріг із шоколадною начинкою стане чудовим варіантом для чаю або кави. Його м'яка текстура й ароматна начинка з шоколадом розкриють ваші смакові рецептори та принесуть справжню насолоду. Експериментуйте з додаванням цитрусових цедр та інших ароматизаторів, щоб знайти свою унікальну версію цього пирога.