Рецепт смачних макаронів з сиром та вершковим соусом в духовці

Рецепт смачних макаронів з сиром та вершковим соусом в духовці
3.7
(5)
Метод: В духовці
Підійде: Обід, Вечеря, Банкет
Час приготування: 90 хв.
Кухня

Інгредієнти:

  • 200 гр твердого сиру (бажано Чеддера)
  • 120 гр макаронів (бажано використовувати ріжки)
  • 120 мл молока
  • 120 мл вершків 15-20%
  • 2 ст. вершкового масла (+ 1 ст.л. для запікання)
  • 2 ст. борошна
  • 1/4 ч. л. сухої гірчиці
  • сіль, перець за смаком

Рецепт приготування страви:

  1. У каструлі закип'ятити близько 1 л води, додати 1 ч.л. солі та всипати макарони. Варити макаронні вироби практично до готовності близько 6 хвилин (або на 1-1,5 хвилин менше, ніж зазначено на упаковці). Відкинути зварені макарони на друшляк і промити під струменем холодної води.
  2. На сковороду або сотейник з товстим дном покласти вершкове масло, розтопити його на слабкому вогні. Додати до вершкового масла борошно, щіпку солі, гірчицю і добре розмішати вінчиком до однорідності.
  3. Готувати борошняну основу для соусу близько хвилини на середньому вогні, якнайчастіше помішуючи лопаткою або вінчиком. Не перестаючи розмішувати борошняну суміш, влити тонкою  цівком підігріті вершки та молоко.
  4. Варити вершковий соус для запіканки з макаронами та сиром приблизно 2 хвилини, безперервно помішуючи віночком. За консистенцією соус має бути схожим на млинцеву або рідку манну кашу. Сир натерти на великій тертці.
  5. Духовку розігріти до 200С, приготувати форму для запікання і збризкати її олією. Зняти каструлю із соусом з вогню, додати сир та перемішати. Потім всипати відварені макарони і знову перемішати, викласти все у форму для запікання та покласти маленькі шматочки вершкового масла зверху (за бажанням).
  6. Запікати макарони із сиром у духовці протягом 20 хвилин до рум'яності. Потім вийняти форму, дати запіканці охолонути кілька хвилин і розкласти по тарілках. Подавати запечені макарони з сиром до столу гарячими як основна страва або гарнір. Смачного!

Цікаво знати, що запечені макарони з сиром в духовці вперше були приготовлені у Сполучених Штатах в 1937 році. З того часу ця страва стала невід'ємною частиною американської кухні і широко використовується як на побутовому, так і на ресторанному рівні. Також, рецепт можна змінювати і додавати до нього інші інгредієнти, наприклад, бекон або овочі, щоб збагатити смакові якості страви.