Рецепт смачних макаронів з сиром та вершковим соусом в духовці
Кухня
Інгредієнти:
- 200 гр твердого сиру (бажано Чеддера)
- 120 гр макаронів (бажано використовувати ріжки)
- 120 мл молока
- 120 мл вершків 15-20%
- 2 ст. вершкового масла (+ 1 ст.л. для запікання)
- 2 ст. борошна
- 1/4 ч. л. сухої гірчиці
- сіль, перець за смаком
Рецепт приготування страви:
- У каструлі закип'ятити близько 1 л води, додати 1 ч.л. солі та всипати макарони. Варити макаронні вироби практично до готовності близько 6 хвилин (або на 1-1,5 хвилин менше, ніж зазначено на упаковці). Відкинути зварені макарони на друшляк і промити під струменем холодної води.
- На сковороду або сотейник з товстим дном покласти вершкове масло, розтопити його на слабкому вогні. Додати до вершкового масла борошно, щіпку солі, гірчицю і добре розмішати вінчиком до однорідності.
- Готувати борошняну основу для соусу близько хвилини на середньому вогні, якнайчастіше помішуючи лопаткою або вінчиком. Не перестаючи розмішувати борошняну суміш, влити тонкою цівком підігріті вершки та молоко.
- Варити вершковий соус для запіканки з макаронами та сиром приблизно 2 хвилини, безперервно помішуючи віночком. За консистенцією соус має бути схожим на млинцеву або рідку манну кашу. Сир натерти на великій тертці.
- Духовку розігріти до 200С, приготувати форму для запікання і збризкати її олією. Зняти каструлю із соусом з вогню, додати сир та перемішати. Потім всипати відварені макарони і знову перемішати, викласти все у форму для запікання та покласти маленькі шматочки вершкового масла зверху (за бажанням).
- Запікати макарони із сиром у духовці протягом 20 хвилин до рум'яності. Потім вийняти форму, дати запіканці охолонути кілька хвилин і розкласти по тарілках. Подавати запечені макарони з сиром до столу гарячими як основна страва або гарнір. Смачного!
Цікаво знати, що запечені макарони з сиром в духовці вперше були приготовлені у Сполучених Штатах в 1937 році. З того часу ця страва стала невід'ємною частиною американської кухні і широко використовується як на побутовому, так і на ресторанному рівні. Також, рецепт можна змінювати і додавати до нього інші інгредієнти, наприклад, бекон або овочі, щоб збагатити смакові якості страви.